Villamos fog közlekedni Szeged és Szabadka között

Három éven belül helyreáll a vasútforgalom a két város között – Harmincöt perc lesz a menetidő

S.A.

2019. szeptember 21., 18:17 >> 2019. szeptember 22., 14:24

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Csütörtökön ülésezett Szegeden a Szeged–Szabadka vasútvonal felújításával foglalkozó magyar–szerb munkabizottság. Az ülés utáni sajtótájékoztatón Lázár János, az említett vasútfejlesztéssel megbízott kormánybiztos a két határ menti város közötti vasútforgalom 2022-es helyreállításáról szóló – már augusztus óta ismert – célkitűzés ismertetése mellett azt a hírt is közölte, hogy a vasútfelújítást követően a Hódmezővásárhely–Szeged–Szabadka vonalon magyar oldalról induló villamos fog közlekedni.

Lázár János (Fotó: MTI)

Lázár János (Fotó: MTI)

A Szeged és Szabadka közötti vasútvonal felújítása az augusztusi belgrádi közös szerb–magyar kormányülésen is téma volt. A Nagyváradtól Szeged és Szabadka érintésével Bajáig menő – három országot érintő – vasútvonal fejlesztéséért lobbizó volt hódmezővásárhelyi polgármester, Lázár János kormánybiztos ezen az ülésen is jelen volt. A sajtónak az ülést követően elmondta, hogy a két kormány célkitűzése az, hogy már 2022-ben járjanak a szerelvények a két határ menti város között. A felújított vasútvonalon a tervek szerint 35 perc alatt lehet majd Szegedről Szabadkára eljutni – közölte.

A csütörtöki szegedi sajtótájékoztatón – amelyről a Délmagyarország tudósított – még néhány részletet meg lehetett tudni a mindkét fél számára fontos vasútfelújításról. A mintegy negyvenmilliárd forintos beruházás szerbiai szakaszát magyar bankhitelből építik majd.

– Ez egy komoly beruházás. A magyar oldal is húszmilliárd forint lesz, és a szerb oldal is hasonló nagyságrendű. A tervek készen vannak, és reális várakozás az, hogy jövő tavasszal a munka elkezdődjön, és 2022 tavaszán elindulhasson a forgalom Szeged és Szabadka között – idézte a Délmagyarország Lázár Jánost.

Külön nehézséget jelenthet a határátlépés kérdése, hiszen schengeni határról van szó. Erre a közlekedés zökkenőmentessé tétele érdekében valamilyen megoldást kell kidolgozni.

A tervezett beruházás minél előbbi megvalósulását sürgeti az a tény is, hogy küszöbön áll a Szerbiában már elkezdett Belgrád–Budapest gyorsvasút építése. A munkálatok zavartalanná tétele érdekében Szabadkáról Szeged irányába lehetne átirányítani a vasútforgalmat.

A villamosközlekedésre is alkalmassá teszik a két város közötti vasútvonalat (Ótos András felvétele)

A villamosközlekedésre is alkalmassá teszik a két város közötti vasútvonalat (Ótos András felvétele)

Miután a vasútfelújítás megvalósulna, következhetne második lépésként a villamosjárat beindítása a két határ menti város között.

– Az első cél, hogy a vasúti forgalmat helyreállítsuk. Ezt a két állami vasúttársaság fogja szervezni, a következő lépés pedig az lesz, hogy a szegedi villamos ki tudjon menni Szabadkára. Az egész pálya alkalmas lesz arra, hogy a villamos ki tudjon menni Szegedről, vagy Hódmezővásárhelyről Szegeden át Szabadkára. Tehát Szabadka–Szeged–Vásárhely villamosközlekedés a cél, így épül meg minden, de először a vasúti forgalom helyreállításával kezdünk – mondta a Délmagyarország tudósítása szerint a kormánybiztos.

A Lázár János által már sokszor ismertetett vasútfejlesztési terv következő lépése indulhatna ezután, Szabadka és Baja között újból lefektetnék a Trianon után megszüntetett vasútvonalat, amelyet felújítanának Pécsig, a másik irányból pedig Debrecenről indulva a román határ mentén, végeznék el Szegedig a vasútfejlesztést. Az említett vonal Nagyváradnál és Nagyszalontánál átlépné a magyar–román határt.

Ha mindezek megvalósulnának, akkor Budapest megkerülésével járhatna a határokon átkelő, Szabadkán is áthaladó gyorsvonat Debrecen és Pécs között.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége