2024. április 26., péntek

A gondoskodás bizonyítéka

Átadták a Hunyadi-termet a szabadkai Munkás Jézus Plébánián

Két évvel ezelőtt a szabadkai Munkás Jézus Plébánián egy közösségi terem felépítése kezdődött meg. Az építkezés az idén befejeződött, és a hívők, köztük a hittanosok és a cserkészek már birtokukba vették. Pénteken számos magas rangú vendég jelenlétében megtörtént a Hunyadi-terem névre keresztelt épületrész ünnepélyes átadása. A Hunyadi-termet msgr. Zsellér Attila címzetes apát szentelte fel. A nemzeti színű szalag átvágásával Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Szakály József plébános adta át a hívőknek a termet.

Megtelt a plébániatemplom (Fotó? Gergely Árpád)

Megtelt a plébániatemplom (Fotó? Gergely Árpád)

A szabadkai Kertvárosban lévő Munkás Jézus Plébánia épülete 1931-ben épült fel, és 1956-ban kapott plébániatemplomi rangot. A templom az elmúlt években Szakály József plébános vezetésével nagy fejlődésen esett át, 2011-ben és 2015-ben is harangokkal gazdagodott, és 2017-ben a koronázási domb földjének egy darabja is otthonra lelt a plébániatemplom udvarában. A hittanórák helyszíne az ötvenes évektől kezdve a pince volt. Ezen méltatlan állapot felszámolását tette lehetővé a plébánia legutóbbi projektuma, aminek köszönhetően a hittanórákat és az egyéb programokat a jövőben új helyszínen a Hunyadi-terem névre keresztelt épületrészben tartják meg.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Hunyadi-terem ünnepélyes átadására pénteken került sor. A program a plébániatemplomban megrendezett zsolozsmával kezdődött, aminek keretén belül Szakály József tartott ünnepi beszédet. A plébános felszólalásában az új terem felépítésében nyújtott segítségért köszönetet mondott Magyarország kormányának, és mint említette, a támogatásnak hála mi is a nemzet részéhez tartozónak érezhetjük magunkat. Hozzátette, az ilyen és ehhez hasonló támogatások számunkra a gondoskodás jelét és bizonyítékát jelentik. A névválasztással kapcsolatban kifejtette, hogy nem szerették volna kiemelni sem Hunyadi Jánost, sem fiát, Mátyást, hanem az új közösségi terem nevével az egész család előtt tisztelegnek, hisz annak tagjai minden magyar ember számára példaként szolgálhatnak, nemcsak hatalmas tudásukkal és vezetői képességükkel, hanem jámborságukkal és keresztény erkölcsükkel is.

Szakály Józsefet követően Pirityiné Szabó Judit szólt a résztvevőkhöz.

A Hunyadi-teremben hittanórák mellett egyéb rendezvényeket is szerveznek (Fotó: Gergely Árpád)

A Hunyadi-teremben hittanórák mellett egyéb rendezvényeket is szerveznek (Fotó: Gergely Árpád)

– A Hunyadiak, János és Mátyás küzdelmeit nem az ellenség gyűlölete és a rombolás vágya vezérelte, hanem az értékek védelme, a magyar, az európai és a keresztény értékek védelme. Harcuk jelentősége az eltelt évszázadok alatt nem csökkent, hanem növekedett, és egyre aktuálisabb. Szimbolikus jelentőségű, hogy a Szent László- és a Mátyás király-emlékévben a kapcsolódó célokra elkülönített források segítségével elkezdett munka ma gyümölcsöt hozott azzal, hogy elkészült a kertvárosi plébánia közösségi terme – fogalmazott Pirityiné Szabó Judit.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője a médiának nyilatkozva elmondta, hogy a magyar kormány célja, hogy segítse a közösségek gyarapodását, és ennek elérése érdekében a Magyar Állandó Értekezlet minden évben meghatározza azokat az emlékéveket, amelyekben olyan példaképeket emelnek ki, akik példaként szolgálhatnak és erőt adhatnak a további építkezéshez.

– Ilyen éveink voltak a Márton Áron-emlékév, a Szent László-emlékév, a Mátyás király-emlékév, és az idén Rákóczi Ferenc-emlékévet hirdettünk. A Hunyadi-terem építése két emblematikus emlékévünk alatt kezdődött, amihez mi egy csekély forrást tudtunk biztosítani, és a helyi emberek kétkezi munkájával egy szép közösségi létesítmény jött létre, ami elsősorban a fiataloknak ad teret ahhoz, hogy találkozhassanak, hogy gazdagodhassanak. Elsősorban a hittanosok és a cserkészek fogják használni, nagy öröm volt látni, hogy az ünnepélyes átadón is milyen sok fiatal jelent meg – mondta Pirityiné Szabó Judit.

Szakály József az újságíróknak elmondta, hogy az épület szerkezete két év alatt épült fel, és a műszaki átadása az idén történt meg.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának köszönhetően két ciklusban két pályázaton összesen 16 millió forintot kaptunk. Az építkezéshez rendezni kellett az épület környékét is, mivel biztosítani kellett egy nagyobb bejáratot, emellett külön parkolóhelyet is kialakítottunk, valamint egy olyan udvart, ahol a gyerekek játszani is tudnak. Utolsó lépésként a berendezést egy használt, de nagyon jó állapotban lévő biliárdasztallal gazdagítottuk. A kertvárosi plébániának ebben a tanévben 125 hittanosa volt, és rendszeresen szervezünk olyan évközi programokat, amikre az összes hittanosunkat meghívjuk. Az új teremben felolvasóestet, filmklubot is tartottunk már – fogalmazott Szakály József.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Hunyadi-terem megszületésében sokat segített a Magyar Nemzeti Tanács is. Hajnal Jenő, az MNT elnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy a plébániával való együttműködésük a harangtornyok építése alkalmával vált szorosabbá, és ennek nyomán került sor a közösségi terem felépítésére.

– Ma az egyház, a közösség és a politikum legfontosabb feladata, hogy olyan tereket tudjon kialakítani, ahol mindenekelőtt a fiatalok odafigyelhetnek mindazokra az értékekre, amelyek mind a cserkészmozgalomban, mind pedig a hitéletet támogató, segítő emberekben ott vannak – fogalmazott Hajnal Jenő.