2024. április 24., szerda

Tragikus augusztusi nap

Goraždevacon 16 évvel ezelőtt 100 gyermekre nyitottak sortüzet, ketten meghaltak

Goraždevacon, Koszovó egyik legnagyobb szerb falujában, megemlékeztek arról a 16 évvel ezelőtti tragédiáról, amikor a Bistrica folyónál rálőttek több szerb fiatalra, ketten meghaltak, míg az elkövetők a mai napig ismeretlenek.

Tizenhat évvel ezelőtt ismeretlen tettesek automatafegyverből lelőtték a 19 éves Ivan Jovovićot és a 12 éves Pantelija Dakićot, míg négy további fiatalt súlyosan megsebesítettek. Súlyos sérüléseket szerzett a 20 éves Đorđe Ugrenović, a 14 éves Bogdan Bukumirić, a 12 éves Marko Bogićević és a 13 éves Dragana Srbljak.

– Nekünk, szerbeknek itt Koszovó és Metóhia területén, sehogy véget érjen ez a sötét történelem. Megfogalmazhatatlanul sok csapás ért és a mai nap is ér bennünket, ez bizonytalanságban, félelemben és elszigeteltségben tart minket. Mi ugyanakkor csak a munkánk gyümölcsét szeretnénk begyűjteni és egy kis szabadságra vágyunk – mondta Zoran Bojović, a Koszovóval megbízott iroda igazgatósegédje a tegnapi megemlékezésen, hozzátéve, sajnos ezt sem kaphatják meg, üzenték meg akkor 2003. augusztus 13-án, amikor ott, ahol a szerb lakosság a legsérülékenyebb, a gyerekekre csaptak le.

– Ez nem az egyik nép bűntette volt a másik felett. A gyilkosoknak arcuk és nevük van, mint ahogy azoknak is, akik segítenek nekik abban, hogy a büntetést elkerüljék – mondta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az ügyészek és bírák is megengedik, hogy a bűnösök szabadon sétáljanak az utcákon, az embereknek nem marad más hátra, mint hogy abban bízzanak, hogy a büntetés eléri majd a bűnösöket, nemcsak a mindenható, hanem a földi igazságszolgáltatás előtt is.

– Soha többé nem lehetnek gyerekek Koszovó és Metóhia területén a felnőttek gyűlöletének áldozatai, nincs egy olyan ideológia, vagy politika, amivel ezt a bűncselekményt meg lehet indokolni. Anélkül, hogy ezt megfogadnák, nem lehet jövőjük az albánoknak és a szerbeknek – mondta Bojović.

Elmondta, hogy egy emléklap felállítását tervezik a tragédia helyszínén. Hozzáfűzte, sem a szerb kormány, sem pedig az iroda nem fogja megengedni, hogy ilyen tragédia feledésbe merüljön. Az emléklapot akkor állítják majd fel, amikor az áldozatok családja azt a legmegfelelőbbnek érzi majd.

A Dečani kolostor igumenje (hegumenje), Sava Janjić rávilágított arra, hogy a keresztények évszázadokra visszamenőleg megemlékeznek az áldozataikra, de fontos a béke megőrzése egymás között. Mint rámutatott, közösségben és egységben kell élnünk abban a hitben és tudatban, hogy mindannyian Szent Száva és a többi szent gyermekei vagyunk. A hitünk vigyázni fog ránk.

A megemlékezésen felszólalt a meggyilkolt Pantelija édesapja, Vasilije Dakić is, aki elmondta, hogy 16 évvel ezelőtt a 100 gyerekre összesen 89 golyót lőttek ki, csoda hogy a sortűzben nem sérültek meg többen. Kihangsúlyozta, hogy miután az ő dédapja is itt élt, ő sem fog soha elköltözni Koszovó területéről.

A tragédiát követően 2003-ban az UNMIK vezetésével nyomozás indult, ám bizonyíték hiányában 2010-ben az EULEX le is zárta a nyomozást, habár kijelentették, hogy amennyiben új bizonyítékok kerülnek elő, újra megnyitják az ügyet, hogy kiderítsék mi történt Goraždevacon a Bistrica folyó közelében.