2024. április 19., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

Ha nyár, akkor Tanyaszínház!

Az idei előadás a mai fiatalokkal foglalkozik
Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A Tanyaszínház minden évben meghatározó pillanata a nyárnak. Középiskolásként mindig izgatottan kerestük, vajon az idén feltűnik-e az útirányban Zenta, vagy legalább Felsőhegy. Később, amíg külföldön éltem, igyekeztünk ehhez igazítani a szabadságunkat. Nem azért, mert egész évben nem jutottunk színházhoz, vagy mert a Tanyaszínház minőségében messze felülmúlná a nagyvárosi kőszínházak repertoárját, hanem a sajátos, már-már fesztiválszerű hangulatért. Megvan annak a maga varázsa, ahogy előkeressük a régi pokrócokat, párnákat, és keressük a jó helyet, ahonnét belátható a színpad, de nem üvölt a fülünkbe a hangszóró, és a földön ülve, esetleg állva nézzük végig az előadást, hogy aztán a jól ismert „Kalapozááás!” felkiáltásra előkotorjuk a zsebünkből az erre a célra félretett papírpénzeket.

Ahogy azt a Tanyaszínháztól megszokhattuk, a szórakoztatás mellett az előadásoknak mindig van egy társadalomkritikai élük is. Az idén az Y generáció kerül górcső alá: az Y elágazás című, a mai huszonévesek életéről és útkereséséről szóló darabot Lénárd Róbert írta, és Puskás Zoltán rendezte.

Puskás Zoltán (Gergely József felvétele)

Puskás Zoltán (Gergely József felvétele)

Gyenes Ildikó (Gergely József felvétele)

Gyenes Ildikó (Gergely József felvétele)

A történet szerint vajdasági fiatalok egy csoportja részt vesz a Délvidéki Valóságshow-n, ahol különféle feladatokat kell teljesíteniük ahhoz, hogy elnyerjék a fődíjat. A szereplők közt megtalálhatók az Y generáció jellegzetes figurái: az önálló életvitelt megkezdeni képtelen, Pán Péter-szindrómás karakter, az Instagram-vitéz, a mütyürfüggő, a falusi DJ és a mai környezet- és állatbarát trendeket követő vegán karakter is. Az Y generáció egy demográfiai fogalom, a nyolcvanas évek, valamint a kilencvenes évek első felének szülöttjeit jelöli. Ezek a fiatalok már a számítógéppel és az internettel együtt nőttek föl, számukra az információs társadalom magától értetődő dolog. Rendkívül individualisták, önmagukra elsősorban egyénként, nem pedig a közösség részeként gondolnak, ezért az idősebb generációk tagjaihoz képest kiemelt jelentőségű számukra az önmegvalósítás. A rendező szerint a darab azt a kérdést járja körül, hogy miért olyanok a mostani fiatalok, amilyenek:

– Ez a generáció teljesen más gondolkodású, más habitusú a korábbiaknál. Nem csapatban, hanem egyénekben gondolkodnak, ha valami nem tetszik nekik, váltanak, keresik a saját útjukat, internet nélkül nem tudnak létezni, nem igénylik a személyes kommunikációt, nehezen illeszkednek be. A generáció pozitívumait is szeretnénk bemutatni, hiszen nagyon értékes emberekről van szó. Gondolkodásban, látásmódban előrébb vannak, mint az idősebb generáció tagjai. Megjelenik a kérdés, hogy elmenni vagy maradni, és hogy hogyan érvényesülhet az, aki a maradást választja.

A zenés-táncos darab koreográfiáját Gyenes Ildikó tanította be a fiatal színészeknek:

– A darab a mai képmutató világról szól; arról, hogy mindenki azt mutatja magából, amiről azt gondolja, sikeres lehet, miközben az őszinte gondolatok takarásban maradnak. Ezért a fő hangsúlyt a dramaturgiára és a háttérben zajló gondolatok kifejezésére tettem. Persze azért vannak benne táncelemek is.

Ildikótól nem áll távol a főiskolás színésznövendékekkel való munka, hiszen ez már a hatodik Tanyaszínháza, és az Újvidéki Színházban és a budapesti Színművészeti Főiskolán is hosszú éveken keresztül dolgozott főiskolásokkal. Azt mondja, új karaktereket megformáltatni egy kezdővel egyszerre nehéz és szép. Kihívást jelent, de úgy érzi, a maga számára is építő a fiatalokkal való közös munka.

László Roland (Gergely József felvétele)

László Roland (Gergely József felvétele)

Tóth Dániel (Gergely József felvétele)

Tóth Dániel (Gergely József felvétele)

Az idei tanyaszínházas színészek többsége most fejezte be a másodévet az újvidéki színiakadémián. Magyar Attila, a Tanyaszínház elnöke és főkoordinátora szerint a csapat nagyon jó összetételű:

– Szuper az idei csapat, nagyon lelkes, hálás gyerekek jöttek össze. Nagyon szorgalmasak, és teljes mértékben meg vagyok velük elégedve.

László Roland másodéves főiskolásként másodszor vesz részt a Tanyaszínház munkájában:

– Nagyon szeretem, ez egy teljesen más világ. Városi gyerek vagyok, Szabadkán születtem, Újvidéken tanulok. Kijönni ide, a tanyára, saját kézzel csinálni mindent a színpadépítéstől a takarításig felbecsülhetetlen. Utoljára még a szüleink voltak azok, akik a ház körül tettek-vettek, mi már hozzászoktunk a modern világ kényelméhez. A Tanyaszínházban rengeteget beszélgettünk a generációs problémákról. Szerintem az Y generáció nem rossz; megvannak a maga hiányosságai, de az előnyei is. Én a kilencvenes évek végén születtem, az Y-t követő Z generáció tagja vagyok. Úgy látom, hogy nem sok különbség van a két generáció között. A legnagyobb gond talán a kommunikáció: nem úgy kommunikálunk, ahogy a szüleink. Nem vagyunk annyira nyitottak, az internetes világ miatt nem tudunk hozzájuk hasonlóan kommunikálni az emberekkel.

Tóth Dániel szintén másodéves főiskolás. A Tanyaszínház számára nemcsak szakmai tapasztalatot, de közösségi életet is jelent, hiszen amellett, hogy kiváló szakemberekkel dolgozhatnak együtt, a sok együtt töltött időnek köszönhetően lehetőségük van éveken át megmaradó szoros kapcsolatot kialakítaniuk egymással. A darab véleménye szerint nagyon erős, többrétegű társadalomkritikát fogalmaz meg:

– A generációs válság, amelyről az előadás szól, nagyon érdekes téma, bár szerintem nem az emberek változnak, hanem a technológia, azaz a körülmények. Az emberek pedig csak alkalmazkodnak az adott körülményekhez. Így alakulnak ki a generációs szakadékok.

Magyar Zsófia (Gergely József felvétele)

Magyar Zsófia (Gergely József felvétele)

Greguss Lilla (Gergely József felvétele)

Greguss Lilla (Gergely József felvétele)

Ez a darab nemcsak a generációról szól, hanem erről a szakadékról is: szembeállítja egymással a régi és az új világot.

Magyar Zsófiának osztálytársaihoz hasonlóan az idei a második Tanyaszínháza. A darab számára lehetőséget adott arra, hogy magába tekintsen:

– Ez egyfajta tanulmányozása az Y generációnak: mi hogyan látjuk magunkat, és mások hogyan látnak minket. A kettő közt nagy a különbség, mi másképp éljük meg a dolgokat. A mi életünkben mi hozzuk meg a döntéseket, amelybe mások sok mindent beleláthatnak, és akár ítélkezhetnek is fölöttünk, olykor nevethetnek is rajtunk. De ennek a generációnak is megvan a maga igaza. Szerintem ebben a darabban magukra ismerhetnek az Y generáció tagjai, és az idősebbek is azt mondhatják: igen, ezt látjuk nap mint nap.

Greguss Lilla most vesz részt először a Tanyaszínház életében. A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén megkapta a Tanyaszínház különdíját, így nyílt lehetősége arra, hogy részt vegyen az idei előadásban:

– Nagyon jól érzem itt magam, legfőképp a csapatot szeretem.

Az is tetszik, hogy az egész ilyen meghitt és falusi. Ez jó érzés, mert városi gyerek vagyok, és nincs mindig ilyenben részem. Én már nem Y generációs vagyok, de mindig azt éreztem, hogy jobban húzok hozzájuk, mint a saját generációmhoz. Ráadásul az itt lévők közül sokan egy csapatból jöttünk, a szabadkai Fabula Rasa Színjátszó Grundból. Szinte mindenkivel dolgoztam már egy színpadon korábban is, összeszokott társaság vagyunk.

Nyitókép: Fotó: Gergely József