2024. április 16., kedd

Időben kell kezdeni a tűzoltást

Nemzetközi árvízvédelmi és tűzoltótábor zajlik Magyarkanizsán

A cserkészek Vízitelepén harminckét gyerek tanul hivatásos szakemberektől, tűzoltóktól, a tűz- és katasztrófavédelem területén dolgozóktól.

Nemcsak helybeli és községbeli kicsinyek vannak ott öt napon át, hanem Törökfaluból, Magyarországról és Erdélyből is érkeztek résztvevők, akikből a táborvezetők reményei szerint a jövő tűzoltói is kikerülhetnek. Bajtai Balázs, Magyarkanizsa község katasztrófavédelemmel megbízott tagja oszlopos résztvevője a tábornak, többedmagával.

– A tábor pályázati támogatásból valósulhatott meg, ugyanis a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával hozhattunk létre itt, Magyarkanizsán. Ezen a pályázaton Törökfalu és Tolna Város Önkéntes Tűzoltó-egyesülete együttesen vett részt, mi pedig a Tisza közelsége és a jó felszereltségünk miatt kapcsolódhattunk be ebbe az elképzelésbe, ami meg is valósult – magyarázta Bajtai Balázs.

A gyerekeket sokat tanultak az árvízvédelemről, és tűzvédelmi ismereteket is szereztek a táborban. Gyakorlatban és elméletben is kiképzést kaptak, amit a horgosi önkéntes tűzoltó-egyesület szakemberei tartottak. A gyerekek nagyon élvezték azt, hogy minden felszerelést kipróbálhattak, köztük például az erdőtűz oltására szolgáló eszközöket is, valamint az autóoltásban is részt vehettek. Emellett a katasztrófavédelmi csónakokat is kipróbálták, hajóztak is, ami az erdélyi gyerekeknek kiváltképp érdekes volt. A tábor célja az volt, hogy elsajátítsák az alapvető tűzvédelmi tudnivalókat, megtanulják a tűzmegelőzés és a tűzoltás lehetséges módozatait, végül pedig vizsgát is tesznek arról, amit megtanultak, tudásfelmérő formájában. Nem mellékes persze az sem, hogy barátkoznak is egymással. Ezt erősítette meg Tolna Város Önkéntes Tűzoltó-egyesületének elnöke, Klein Antal is.

– A gyerekek megismerhetik egymás országainak speciális mentőképességeit, amit itt gyakorlatban is bemutatunk nekik. A nyolc–tizenkét éves résztvevőket jó, ha minél előbb felkészítjük az időjárási változások okozta jelenségekre is, mert a katasztrófa itt kopogtat a kapunkon – mondta a szakember.

Magyarkanizsán ez volt az első ilyen jellegű tábor, legalábbis ami az elmúlt éveket illeti. Évtizedekkel ezelőtt azonban nagy hagyományuk volt az efféle táboroknak, az illetékeseknek feltett szándéka, hogy újra megszilárdítsák ezt a hagyományt, éppen ezért azt tervezik, hogy jövőre ismét életre hívnak majd egy ilyen jellegű tábort.