2024. április 29., hétfő

Identitás és kultúra

Megnyitották a Kanizsa Fesztet

Bár a koncertek már csütörtökön megkezdődtek, pénteken délután hat órakor került sor a Kanizsa Feszt megnyitójára, amelyen felszólalt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. Jelen volt még Balázs-Piri Zoltán miniszteri főtanácsadó, majd a rendezvényt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, és mint mondta, nem üres kézzel jött, a zsebében kulturális kincsek lapulnak, egy tizenhetedik századi szablya másolatát hozta magával:

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

– Nem véletlenül választottam ezt a kincset. Amikor megláttam Magyarkanizsa címerét, megdobbant a szívem: egy huszár látható rajta. Számomra ez a huszár azt a küzdelmet szimbolizálja, amit a határon túli településeink vívnak nap mint nap.

A megnyitót követően a gyerekek az Alma együttes zenéjére szórakozhattak, akik pedig ennél komolyabb témák iránt érdeklődtek, azok politikai beszélgetést hallgathattak meg Fekete Péter, Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medencei magyar oktatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke között. A beszélgetést, amelynek témája Magyarország és Szerbia viszonya, valamint a kultúra és az oktatás szerepe a magyar–magyar kapcsolatokban volt, Forró Lajos vezette. Pásztor István elmondta, a vajdasági magyarok meg akarnak maradni magyarként a saját szülőföldjükön, ehhez pedig szükséges a kölcsönös tisztelet és elfogadás. Hozzátette: abban vagyunk érdekeltek, hogy Szerbia előrehaladó ország legyen, ezért ebbe energiát kell fektetnünk. Elmondta, hogy ez a fajta pozicionálás sikeresnek tekinthető, és hogy a Magyarország és Szerbia között kialakult pozitív viszony példaértékű, és büszkeségre ad okot.

A VMSZ elnöke a sajtó képviselőinek nyilatkozva elmondta: megtisztelőnek tartja, hogy beszélgetőtársai fontos politikai területeket fednek le.

– Fontosnak tartom, hogy az olyan rendezvényeken, mint amilyen a Kanizsa Feszt is, gazdag kínálat álljon a látogatók rendelkezésére. Ebbe a gazdag kínálatba a politikai tartalomnak is bele kell férnie. Ezért fontos ez a beszélgetés, és ezért fontos az ezt követő sajtóklubos beszélgetés is – fejtette ki véleményét Pásztor István.

Folyik a média-kerekasztal (Fotó: Gruik Zsuzsa)

Folyik a média-kerekasztal (Fotó: Gruik Zsuzsa)

Függetlenség és utánpótlás

A Kanizsa Feszt és a 3. Közösségi Nap keretében pénteken délután média-kerekasztalt tartottak, amelyen Kávai Szabolcs beszélgetett Szentesi Zöldi Lászlóval, a Magyar Demokrata főmunkatársával, Németh Ernővel, aki a Vajdaság Ma portál képviseletében érkezett, és Máriás Endrével, a Magyar Szó Tiszavidék rovatának szerkesztőjével.

A beszélgetés témái a médiumok függetlensége, a média és a médiaegyensúly alakulása az elmúlt harminc évben, valamint az újságíró-utánpótlás kérdése voltak. Utóbbi téma kapcsán Németh Ernő elmondta: szükséges lenne a fiatalok szervezett, intézményes képzése, és nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a következő újságíró-generáció kinevelésére. Máriás Endre kifejtette, hogy a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete a középiskolásoknak rendszeresen szervez tanfolyamokat, amelyeknek elsődleges célja a tudatos médiafogyasztóvá nevelés, de a résztvevők közül sokan megszeretik az újságíró szakmát.

Szentesi Zöldi László mindehhez hozzátette, hogy Magyarországon az elmúlt években túlzottan népszerűvé vált a kommunikáció szak a fiatalok körében. Ugyanakkor szerinte a mai fiatalok nem rosszabbak a korábbi generációknál. Mint mondta, büszke arra, hogy számos tehetséges huszon- és harmincévessel dolgozhat együtt, akik szakmailag jól végzik a munkájukat, de még tanulniuk kell az alázatot.

A kerekasztal-beszélgetés szombaton a magyar–magyar újságírói kapcsolatok körüljárásával folytatódik.