2024. április 29., hétfő

Kanizsa Feszt minden korosztálynak

Fesztiválhangulatban dübörög a csend városa mától szombat éjjelig

Mától szombat éjszakáig a szokásosnál jobban felpörög az élet Magyarkanizsán, mint ahogy az már lenni szokott a Kanizsa Feszt alkalmával. Ez az egyetlen olyan program-sorozatot felvonultató fesztivál a környéken, amely minden korosztályt megszólít, és a vásártéren kapta meg végleges helyét az évek alatt. Létjogosultságát bizonyítja, hogy az idei már a hetedik a sorban. Az egykor a Tisza-parton megrendezett, akkor leginkább a rockzene iránt rajongóknak szóló esemény azonban folyamatosan megújul, és a szervezők arra törekednek, hogy a kövessék az aktuális trendeket úgy, hogy közben ne tévesszék szem elől az igények kiszolgálása mellett azt sem, hogy értéket is közvetítsenek. Ennek érdekében minden évben új elemekkel is tarkítják, figyelembe véve azt, hogy ne csak egy réteghez és ne csak egy korosztályhoz szóljanak, hanem minél több generációnak nyújtsanak igényes és sokrétű szórakozást. Ami nem változik, az a szervezőgárda, élén Forró Lajossal, a fesztivál megálmodójával.

Ezer szállal kötődik a Délvidékhez, azon belül is Magyarkanizsa községhez, annak ellenére, hogy már Szegeden él. Azt szűrhetjük le, hogy a helyi televízió tulajdonosaként, megannyi esemény szervezőjeként Önnek fontosak a gyökerei. Miért éppen Magyarkanizsára esett a választása a fesztivál helyszínéül?

– Pontosan a gyökerek miatt fontos. Családilag ehhez a községhez kötődöm, édesanyám horgosi, édesapám martonosi származású, én pedig kanizsai. Azt gondolom, hogy ha az ember el is indul a világba szerencsét próbálni, soha nem szabad elfeledkezni arról, hogy honnan indult. Így vagyok én is a szülővárosommal. Szerencsére én nem mentem messzire, Szeged nem a „világ vége”, így könnyen megoldható az ingázás.

A szórakozóhelyek látogatottsága is megcsappant az elmúlt öt év során, miért gondolja, hogy ennek a kisvárosnak szüksége van erre a rendezvényre?

– Szórakozásra, kikapcsolódásra és kulturális épülésre mindenkinek szüksége van, függetlenül attól, hogy kis vagy nagyvárosban él. Ráadásul egy ilyen fesztivál nemcsak a helyieknek kínál lehetőségeket, hanem idevonzza a környék polgárait is. Itt lehetőség van a fiataloknak az ismerkedésre, közös szórakozásra.

Kifizetődő egy ilyen fesztivál a szervezők számára?

– A Kanizsa Feszthez hasonló fesztiválokat lehetetlen pályázati források és a helyi önkormányzat támogatása nélkül megszervezni. Akinek az elsődleges szempontja a pénzkeresés, az ne fesztiválszervezésbe kezdjen.

Minden évben törekednek arra, hogy a könnyűzenei kínálat már csak hab legyen a tortán esténként, viszont nem csak a bulikorosztályt várják. Miért érdemes ellátogatni idén napközben is a Fesztre?

– Tavaly indítottuk útjára a Feszten belül a Közösségi Napokat. Ebben szerencsére számos civil szervezet mellett nagy segítséget kapunk a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézménytől is. A péntek és szombat délutáni programok az egész családnak kínálnak kikapcsolódási lehetőséget. A gyermekek számára lesz kisállat-simogató, kézműves foglalkozások, ügyességi versenyek, lovaglás, íjászat, harci bemutató, honfoglalás kori páncélbemutató, rajzverseny, bűvészelőadás, tűzoltó-bemutató és mindenekelőtt egy hatalmas koncert pénteken 17 órától, amelyen az Alma együttes szórakoztatja a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Családi vetélkedő is lesz, amelyben az egész család aktivitására lesz szükség. Az idősebbek sem maradnak program nélkül. Lesz kerekasztal-beszélgetés anyaországi és szerbiai újságírókkal, amelynek központi témája a média. Lesz újra Sajtóklub, sőt egy hagyományindító magyar–szerb sajtóklub is. Politikai kerekasztal is lesz, melynek vendégei Pásztor István, a VMSZ elnöke, Fekete Péter Kultúráért Felelős államtitkár, Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár. A politikusok Szerbia és Magyarország viszonyáról, kulturális és oktatási helyzetéről ejtenek majd szót. Továbbá lesz borkóstolás, hungarikumutca, néptánc a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület néptáncosainak jóvoltából, népzene a Tisza Menti Zengő Citerazenekar közreműködésével. A színházrajongók se maradjanak otthon. Egy különleges szabadtéri színházi előadással érkezik a Móra Ferenc Népszínház az anyaországból. Ingyenes vércukor- és vérnyomásmérés is lesz a községi VMSZ támogatásával. Fontos még elmondani, hogy a Közösségi Napok programjainak látogatása ingyenes.

Ha már szót ejtettünk gyerekprogramokról, politikáról, az esti bulik milyen zene kedvelőinek lehetnek érdekesek?

– A zenei kínálatot úgy próbáltuk összeállítani, hogy minden korosztály megtalálja a neki tetsző fellépőt. Az idősebbek Nagy Feró, Rudán Joe és Kalapács József koncertjén kapcsolódhatnak ki, a kicsit fiatalabbak a ROAD együttes 15 éves jubileumi koncertjén csápolhatnak, a tizenévesek pedig Djomla, Nemazalány & LilG, Willcox, Loving Arms, Joer Junior, Molnár Bé, Gabriel B fellépésein szórakozhatnak.

Jegyeket hol válthatnak azok, akik még most döntik el, hogy KanizsaFeszteznének és mennyiért?

– A helyszínen lesz lehetőség jegyvásárlásra. Csütörtökön 500, pénteken és szombaton 600–600 dinár lesz a jegy ára, de lehetőség van 3 napos bérletet is venni 1500 dinárért.

A részletes programot a Facebookon is megtalálják a Kanizsa Feszt beírásával, ahol naprakész információkhoz is juthatnak folyamatosan.