2024. április 26., péntek

Katonaorvosok Horgoson

Több helyszínre is ellátogattak a katonaorvosok a faluban

Három éve tart már az az akció, amelynek keretében a katonaorvosok Magyarkanizsa község falvaiba látogatnak. Először Tóthfaluban, majd tavaly Velebiten járt a küldöttség, hogy ingyenes egészségügyi vizsgálatokat végezzen a lakosság körében, főleg olyan egyéneknél, akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással. Ilyen alkalmakkor rutinvizsgálatokat végeznek el ingyen, amelyek egyébként is ajánlottak évente legalább egyszer, de van, akinek nincs erre lehetősége.

A katonaorvosok több helyszínre is ellátogattak Horgoson(Puskás Károly felvétele)

A katonaorvosok több helyszínre is ellátogattak Horgoson(Puskás Károly felvétele)

A katonaorvosokból álló küldöttség az önkormányzat és a magyarkanizsai egészségház dolgozóinak kíséretében idén Horgosra látogatott, ahol a csaknem egész napos program keretében több helyszínre is kivonultak. A horgosi művelődési házban ingyenesen mérethették meg a vérnyomásukat, a vércukorszintjüket, és EKG-vizsgálatot is igénybe vehettek az érdeklődők. A vizsgálatokat a katonaorvosok közül dr. Željko Petković vezette, akinek természetesen segítői is akadtak.

Gyólay Karolina, a magyarkanizsai egészségház igazgatónője elmondta, ők is biztosítottak egészségügyi technikusokat és egy általános orvost segítségül, dr. Stojković Branislava, a horgosi egészségügyi állomás vezetőjének személyében.

– A vizsgálatokat betegségmegelőzés céljából végeztük, különös tekintettel azokra, akik nem rendelkeznek betegbiztosítással. Az egészségház is nagy örömmel vett részt a Katonaorvos a falun elnevezésű akcióban, hiszen elsődleges célunk a segítségnyújtás. Külön öröm számunkra, hogy a katonaorvos gyógyszereket is hozott, így azonnal orvossághoz is juthatott az, akinek szüksége van rá, és más módon nem tudja előteremteni – mondta az igazgatónő.

Mandžić Aleksandar őrnagy kifejtette, az akció célja az volt, hogy az egészségügyi dolgozók tapasztalatot cseréljenek, megismerjék a területet, és ellenőrzéseket végezzenek azoknál a személyeknél, akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással, vagy fekvőbetegek. Mindeközben a művelődési házban a Vöröskereszt dolgozói ingyenes ruhaneműosztást is szerveztek, melyre mindig nagy az érdeklődés.

Huzsvár Ervin a magyarkanizsai önkormányzat képviseletében szintén örömét fejezte ki az akció kapcsán, majd üdvözölte azt a törekvést és segítségnyújtást, amelyet összefogással sikerült megvalósítaniuk.

Az orvosok a szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó horgosi Urbán családnál is látogatást tettek, hiszen állatorvos is volt közöttük, aki örömmel nyugtázta a szép gazdaságot és az egészséges jószágot. A beszélgetés során az érintettek kérdéseiket is feltehették az állatorvosnak, dr. Dusan Pajkovićnak.

A körutat a Kárász Karolina Általános Iskolában fejezték be, ahol a gyerekek érdeklődéssel figyelték az újvidéki katonaakadémia bemutatkozó filmjét, amelyet azzal a nem titkolt szándékkal mutattak be, hogy hátha a gyerekek közül is kedvet kap valaki a katonai pályához.