2024. május 8., szerda

Fegyverünk a példa

A forradalom és szabadságharc kitörésére emlékeztek Palicson

Vasárnap este a palicsi Vigadóban tartották meg a helybeli Palics Magyar Művelődési Egyesület, a ludasi Ludas Magyar Művelődési Egyesület, valamint a hajdújárási Lifka Sándor Művelődési Egyesület Bármi volt, bármi lesz, a magyar magyar lesz című közös műsorát, amellyel az 1848/1849-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek. A műsorban felléptek az említett művelődési egyesületek szakosztályai. A rendezvényen számos közéleti személyiség képviseltette magát.

A program a Himnusz közös éneklésével kezdődött, majd Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, a magyar nép szabadságszeretetével és bátorságával mindenki szemében kivívta a tiszteletet.

A műsor közönségdíjasa egyértelműen a Napsugár Együttes volt (Fotó: Benedek Miklós)

A műsor közönségdíjasa egyértelműen a Napsugár Együttes volt (Fotó: Benedek Miklós)

– A jelen küzdelmeit nem karddal vívjuk, mégis a tenni akaró, hazaszerető magyarok lelkülete és magatartása most is átsegíthet bennünket az akadályokon. A negyvennyolcas hősöket nem egy gazdagabb jövő vitte a harctérre, nem a saját anyagi érdekeik, hanem a szülőföld megóvása. Ahogyan ők kötelességüknek érezték, úgy nekünk is kötelességünk az örökségbe kapottnak, gyermekeink otthonának, és általuk jövőjének megóvása. A mi fegyverünk a példa. Példát vehetünk azon édesanyákról és édesapáktól, akik minden körülmény ellenére magyarságukra büszkén nevelték gyermekeiket. A nemzeti ünnepnek arra kell emlékeztetnie minket, hogy vannak olyan értékeink, amelyeket minden időben, minden körülmények között meg kell őriznünk, hiszen azok által válik eggyé a nemzetünk – fogalmazott Dobó Márta.

A településeken átívelő együttműködésnek köszönhetően megvalósult műsorban a közönség láthatta és hallhatta a Szederinda, a Füzérfonó és a Rekettye népdalkórusokat, a Cinege leánykórust, a Duhaj zenekart, a ludasi és a palicsi citerásokat, valamint a Palics Magyar Művelődési Egyesület irodalmi szakosztályát. Az érdeklődők emellett megtekinthették a helybeli gyermek és felnőtt kézimunka-szakosztály kiállítását is. A program a Szózattal zárult.

Az előadást vasárnap délután a ludasi közönség is megtekinthette a helybeli művelődési házban.