2024. április 25., csütörtök

Letétre kötelezik a turisztikai ügynökségeket

A köztársasági képviselőház elfogadta az idegenforgalmi és a vendéglátóipari jogszabályt

A turisztikai törvény szerint az idegenforgalmi ügynökségeknek mostantól nemcsak biztosítási kötvénnyel kell rendelkezniük, hanem letét befizetésére is kötelezik őket. Az új megoldásokkal az utasokat szeretnék védeni, és mindazokat, akik ezeken a területeken törvényesen dolgoznak, ugyanakkor azt remélik, hogy a szürkegazdaságot is visszaszorítják e tevékenységekben.

A szaktárca megállapítása szerint ezzel jogi alapot teremtettek a turisztikai ügynökségek kategorizálásához. Aszerint csoportosítják őket, hogy mennyi és milyen értékű utazási szerződést kötöttek meg. Minél sikeresebbek, annál nagyobb összeget kell letétbe helyezniük, és annál nagyobb összegre kell szólnia a biztosítási kötvényüknek.

Az új megoldások értelmében az ügynökségek elveszítik a munkaengedélyt, ha az év folyamán kétszer betiltják tevékenységüket.

A most elfogadott vendéglátóipari törvény szerint megadóztatják azokat, akik rövidebb időre, néhány napra adnak ki szobát, apartmant, házat városokban, üdülőhelyeken, illetve a falusi turizmust szolgáló épületekben, az adó összege pedig attól függ, hogy a kiadott ingatlan milyen kategóriába tartozik, és hogy mekkora a forgalom.