2024. március 29., péntek

„Ne féljetek, ne féljen senki se!”

Itthon, a szülőföldön szolgáljuk legjobban a szabadságharc eszméjét

Szombaton Törökkanizsán, a katolikus temetőben felújított Tallián-kápolnánál „Ne féljetek, ne féljen senki se!” címmel a VMSZ törökkanizsai szervezete emlékműsorral és koszorúzással rótta le tiszteletét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A felújított Tallián-kápolnánál 13. alkalommal megtartott március 15-ei ünnepi műsorban fellépett a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület népdalkórusa és a Tiszácska leánykara. Ünnepi köszöntőt Újhelyi Nándor, a VMSZ községi szervezetének elnöke mondott.

Jerasz Anikó és Mihók Kucora Eszter koszorúz (Gergely József felvétele)

Jerasz Anikó és Mihók Kucora Eszter koszorúz (Gergely József felvétele)

– Eleinkhez hasonlóan minden nap csatába kell indulnunk, de nem a harcmezőn, hanem a mindennapokban vívjuk küzdelmeinket. Foglalkozástól függetlenül mindenkinek fontos szerep jut a közösségépítésben, 1848 eszméinek fenntartása és továbbadása terén. Azzal, hogy ezekben a nehéz időkben tesszük a dolgunkat, magyarul beszélünk, megéljük hagyományainkat, megpróbálunk itthon maradni és otthon lenni a szülőföldön, ezzel szolgáljuk legjobban a szabadságharc eszméjét.

Ne féljünk ragaszkodni a szülőföldhöz, ahova ezer szállal, anyanyelvünkkel, kultúránkkal, több mint ezer éves történelmünkkel kötődünk! Ne féljen senki harcolni együvé tartozásunkért, örömeinkért, jövőképünkért! Nem könnyű újra és újra csatába indulni. Sokszor úgy gondoljuk, hogy reménytelen a küzdelem, erőnk is elhagyni készül. Álmainkat feladni, elgyengülni azonban sohasem szabad. Hiszen nemzetünk az elmúlt századokban megszenvedte a múltat s jövendőt, és kijutott a veszedelemből, mégsem tűnt el a történelem útvesztőjében. Mi, az utókor, itt vagyunk és itt is leszünk – mondta többek között ünnepi beszédében Újhelyi Nándor.

A megemlékezésen jelen volt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Orosz Urbán Csilla, Törökkanizsa és Zombori Csaba, Csóka alpolgármestere, Mihók Kucora Eszter, az MNT tagja, Kobrehel Éva, a csókai MOK igazgatója, Romhányi Gabriella, a törökkanizsai könyvtár igazgatója, Kormányos László, a tartományi képviselő. Ótott Róbert mezőgazdasági segédtitkár, Oláj Tibor, a csókai képviselő-testület elnöke, Sóti János törökkanizsai plébános, valamint számos polgár és a civil szervezetek képviselői. Az ünnepi műsor után a jelenlévők megkoszorúzták báró Tallián Andor ezredparancsnok emléktábláját.