2024. április 20., szombat

Átalányadót fizetnek a szállásadók

Változások a turizmust és vendéglátóipart szabályozó törvényekben

Hamarosan a köztársasági képviselőház elé kerül az idegenforgalmi, valamint a vendéglátóipari jogszabály.

Az új megoldások között van az is, hogy átalányösszegben fizetik majd az adót azok, akik néhány napra adnak ki lakás(oka)t. Eddig egyébként lehetetlen volt megállapítani, hogy egyáltalán hányan vannak az országban azok, akik lakást vagy lakrészt adnak ki turistáknak, rendezvényekre érkezőknek, és most az illetékesek bejelentették, hogy rendet tesznek ezen a területen is.

Miroslav Knežević, a turisztikai minisztérium államtitkára a közszolgálati televízió műsorában elmondta: azt javasolták, hogy a jövőben átalányadót szabnak meg a szállásadók számára, vagyis azoknak, akik szobákat, apartmanokat, házakat adnak ki városokban, üdülőhelyeken, ill. a falusi turizmus objektumaiban. Az adó a szálláshely besorolásától és a forgalomtól függ.

„Ha pl. 1. kategóriába tartozó apartmant vagy csak egy ágyat adnak ki, a megszabott összeget 1-gyel szorozzák, a második kategóriába sorolt szálláshelyek esetében 0,8-cal, a harmadik kategóriánál 0,7-tel stb. Ha valaki nem besorolt helyen ad ki lakást, számára 0,5 lesz a szorzószám – magyarázta Knežević. A szaktárcának az a célja, hogy minden turistát regisztráljanak, ezért a szállásadók által is elfogadható megoldásokat kerestek, pl. kétszeri-háromszori kiadásból már kifizethetik az egész évi adót.

„Mindazoknak, akik rövid távra adnak ki szálláshelyeket, kategorizálniuk kell az objektumokat, majd ki kell fizetniük az adót, utána pedig egy központi internetes rendszer által lehetővé teszik a számukra, hogy a továbbiakban egyedül jelentsék be vendégeiket, nem lesz szükségük közvetítőre – mondta Knežević. Ismertette azt is, hogy a turisztikai ügynökségeket szintén kategóriákba sorolják aszerint, hogy mekkora és milyen értékű forgalmat bonyolítanak le. A törvénymódosítás után ezeknek az ügynökségeknek a kötelező garancián kívül letétet is fizetniük kell, melynek összege szintén a szervezésükben nyaralók számától függ. Új megoldás lesz az is, hogy a jövőben az idegenforgalmi ügynökségek elveszíthetik licencüket, ha az év folyamán kétszer is betiltják működésüket.