2024. április 19., péntek

Lennert50 Miniminiretro

Lennert Géza naptárformában is megjelent fotóit március 3-áig tekinthetjük meg a Vajdasági iparművészek és formatervezők egyesületének (UPIDIV) Forma Galériájában felállított kamarakiállítás keretében.

Ez a képtár az Ilija Ognjanović utca 3. alatt várja látogatóit, a kiállítás tegnap este nyílt meg. Lennert Géza fotográfus a hetedik szerző azok a szerzők közül, akiknek az életét és munkásságát bemutatja a Fény tanúi, fehér fekete naptársorozat. A sors úgy hozta, hogy a fotóművész most ünnepli munkásságának 50. évfordulóját, ezért került az elnevezésbe az 50-es szám. A másik címszó arra utal, hogy egy annyira hosszú alkotóperiódus, mint amilyen a fél évszázad, művei közül nagyon-nagyon nehéz lenne kiválasztani mindössze 13, egy naptár lapjain bemutatható fotót. Valódi, összefoglaló visszatekintésről tehát nem beszélhetünk, a szerző azonban bízik abban, hogy ennek is eljön majd az ideje – még csak az év elején járunk.

A naptársorozat ötlete Berta Zoltán, a Forum Nyomda igazgatójának és Dávid Csilla, lapunk fotóriporterének és az említett naptársorozat szerkesztőjének az együttműködése nyomán kelt életre. A Forum Nyomdában mindig akad jó minőségű papír arra, hogy immár hetedik éve a Fény tanúi naptársorozatot kis példányszámban, sorszámmal ellátva, tökéletes minőségben a fekete-fehér fotó kedvelői elé tárhassa. A naptárok témáját, azaz tartalmát a Csilla által feltárt, Magyar Szó napilap különösen gazdag fotódokumentációja adja. A mostanáig bemutatott szerzők mindegyike a napilap vonzáskörében tevékenykedett. Elsőként a 2012-es naptár bemutatta Bartha Gézát (1913–2002), aki talán az első fotós volt Újvidék háború utáni történelmében. A sorban őt követte Brezsán Gyula (1909–1970), azután Borislav Bora Vojnović (1931–1997), majd Lazukić Anna következett. 2016-ban jelent meg az ötödik kiadvány, amely Németh Mátyás fotós munkáiból ad ízelítőt. A 2017-es naptár Ifjú Gábornak (1947–2011) állít emléket. Abban az évben, amikor a Forum Nyomda jubileumot ünnepelt, a színes kalendáriumhoz ragaszkodott, a sorozat ezért egy évig szünetelt. – Amikor az idei, Lennert Géza munkáiból összeállított kalendáriumot megszerkesztettem, megkértem Gézát arra, hogy a hagyományápolás szelleméhez hűen közöljük azt a rendkívüli fotósorozatát, amely Géza sógornőjének, Ray Rozália neves néprajzkutató közbenjárásával született. Géza csak vállat vont és azt felelte: – Az valóban egy jó sorozat, de az NEM ÉN VAGYOK! – hallottuk Csillától. Az idei naptár tehát a szerző válogatása alapján, munkásságának egy-egy jellegzetes periódusát jeleníti meg.