Új napközi otthon Horgoson

Márciusban már megnyithatja kapuit az intézmény

j

2019. február 6., 10:49 >> 2019. február 6., 11:49

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ magyarkanizsai épületébe utaztatják mindazokat a községbeli sérült vagy hátrányos helyzetben lévő gyerekeket és fiatalokat, akik számára ez jelenti az egyetlen szocializálódási lehetőséget az otthonukon kívül.

Tolnai Csaba, a központ igazgatója Horgoson, munka közben nyilatkozott lapunknak (Jenei Klementina felvétele)

Tolnai Csaba, a központ igazgatója Horgoson, munka közben nyilatkozott lapunknak (Jenei Klementina felvétele)

Az intézményben dolgozók célja az, hogy a felhasználók életminősége a saját szociális környezetükben javuljon azáltal, hogy biztosítják számukra a szociális, pszichológiai és fizikai képességek megtartását és fejlesztését olyan módon, hogy minél jobban képessé váljanak az önálló életre. A fiatalok egyebek mellett a gölöncsérműhelyben, a textil- vagy a papírműhelyben is találhatnak maguknak elfoglaltságot, és szeretik is ezeket a tevékenységeket. Ám mivel a községhez tizenhárom település tartozik, eddig nehézségekbe ütközött, hogy a felhasználók mindegyikének megoldják az utaztatását Magyarkanizsára. Csikós László, a magyarkanizsai községi tanács szociális ügyekkel és egészségvédelemmel megbízott tagja fejéből pattant ki az az ötlet, amely most meg is valósul. Horgos központjában ugyanis március elejére várhatóan lakható és az igényeket kielégítő napközit alakítanak ki, ahova legalább tíz gyermek fog járni.

– Az épületben folyó felújítási munkálatokat önkormányzati forrásokból fedezzük. Intézményünk minden évben elkülönít egy bizonyos összeget épületfelújításra, valamint anyagbeszerzésre. Ezeket az összegeket próbáljuk összevonni, és ebből finanszírozni az építkezést, továbbá egy IPA-pályázat is a segítségünkre van – nyilatkozta Tolnai Csaba, a központ igazgatója, aki azt is kifejtette, hogy a horgosi Vasút utcában lévő épületet terv szerint tíz horgosi felhasználó fogja birtokba venni, és az egykori gyógyszerészlakban reményeik szerint jó munkát végezhetnek majd.

– A tíz felhasználónk közül jelenleg hat részesül ellátásban a magyarkanizsai épületünkben. A célunk ezzel a napközivel az, hogy amennyiben belátható időn belül meg tudjuk nyitni, abban az esetben a felhasználóink, akik Magyarkanizsa község településeiről származnak, mindennap tudnak napközis szolgáltatást igényelni. Felhasználóink Kispiac, Horgos, Martonos, Orom, Völgyes és Oromhegyes településekről utaznak, ezáltal pedig lehetővé válik, hogy itt is mindennap látogathassák a napközit, Orom, Oromhegyes és Völgyes fiatal sérültjei pedig Magyarkanizsára járnak. Az átadás tervezett időpontja nagyon közeleg. Terv szerint Horgos falunapján, március 9-én adjuk át rendeltetésének az épületet, de még javában folynak a munkálatok, ráadásul az időjárás sem nevezhető ideálisnak, az idő szűkössége miatt azonban csak most tudjuk elvégezni azokat a teendőket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megfelelő körülmények között tudjuk fogadni az épületben a felhasználókat. Az anyagiak terén is szűkösen állunk, de számítunk támogatókra is. A következő napokban a magyarkanizsai csempegyárat kívánom meglátogatni, és hozzájuk fordulok majd adományért, ugyanis a vizesblokk hidegburkolására előirányzott csempemennyiség, amivel rendelkezünk, az kevés. Nagyon remélem, hogy adomány formájában segíteni tudnak. Ki kell fejeznem hálámat néhány vállalkozónak és a horgosi helyi közösségnek is, akik nagyban segítették a munkánkat – mondta az igazgató, hozzátéve, a tervek szerint a horgosi létesítményben lesz egy szappanfőző részlegecske is, továbbá, mivel már van némi tapasztalatuk a gombatermesztésben, így azt is felveszik a tevékenységeik körébe. A laskagomba termesztésére kiválóan alkalmas lesz az épület alatt található kilencven négyzetméteres pince, így már körvonalazódni látszik, hogy a sérült fiatalokat fogadó horgosi napközi otthon a tevékenységi körei révén is arra fog törekedni, hogy ezek a fiatalok is a társadalom teljes értékű tagjainak érezhessék magukat, ugyanakkor a szülők is a legjobb helyen tudhatják majd gyermekeiket, ugyanis a horgosi létesítmény is ugyanazt a színvonalat kívánja biztosítani számukra, amelyet a magyarkanizsaiban már megszokhattak.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége