2024. április 19., péntek
BREXIT

Nincs mit újratárgyalni

Az uniós intézmények képviselői ragaszkodnak az eddigi közös állásponthoz

Ragaszkodnak közös álláspontjukhoz az Európai Unió intézményeinek vezetői és képviselői, miszerint nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló szerződés, ahogy benne az úgynevezett ír-északír tartalékmegoldás sem.

Valamennyien kivétel nélkül kiemelték, hogy a kiválási megállapodás csakis akkor nyitható újra, ha az Egyesült Királyság az eddigi irányelveit módosítva alapvetően más jövőbeli kapcsolatot kíván kialakítani, például továbbra is része akar maradni az egységes piacnak vagy a vámuniónak.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke ismét arra szólította fel Londont, hogy mihamarabb tegye világossá szándékait a következő lépéseket illetően.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke üdvözölte, hogy a bennmaradó tagállamoknak továbbra is sikerült megőrizniük az egységüket, valamint reményét fejezte ki, hogy végül elkerülhető lesz a szigetország megállapodás nélküli „kizuhanása”. „Nehezen tudnám elképzelni az EU-tagországok által már jóváhagyott szerződés újratárgyalását” – fogalmazott.

Guy Verhofstadt, az EP Brexit-ügyi főmegbízottja ugyancsak reális, megvalósítható javaslatokat sürgetett London részéről. Mint mondta, véget kell vetni a jelenlegi ügymenetnek, előremutató lépésekre van szükség. Egyik félnek sem áll érdekében ennek a folyamatnak a meghosszabbítása, ami mindössze a bizonytalanságot növelné – tette hozzá.

Philippe Lamberts, az EP zöldpárti frakciójának társelnöke rámutatott, az Egyesült Királyság semmiképp sem kerülheti meg az ír-északír tartalékmegoldást. „A valóság az, hogy a kemény Brexit-párti tábor még mindig álomvilágban él, nem értik a nagypénteki egyezmény jogi következményeit” – mondta.

„Az Egyesült Királyságban sokan alábecsülik a huszonhetek eltökéltségét az egységes piac integritásának megőrzése mellett, pedig ez az EU egyik alapja. Bár megőrzésének ára lesz, ez még mindig csekélyebb lesz, mint amit a belső piac megsértése jelentene. Ha két rossz közül kell választanunk, akkor a kisebbik rossz a rendezetlen kiválás” – húzta alá.

A londoni parlament alsóháza kedden felszólította a kormányt, hogy kérje a Brexit-szerződés újranyitását a bennmaradó EU-tagállamoktól, és tárgyaljon „alternatív lehetőségekről” a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett backstop-záradék helyett, amelynek célja annak biztosítása, hogy elkerüljék a fizikai határellenőrzés visszaállítását az Ír-szigeten.