2024. április 27., szombat

Borkóstolás és éremhullás

Örömünnep a temerini Vince-napi borfesztiválon

A legjobb boroknak járó érmek és serlegek kiosztásával szombaton véget ért az idei évi, temerini Vince-napi borfesztivál.

Borkóstolás a temerini sportcsarnokban (Góbor Béla felvétele)

Borkóstolás a temerini sportcsarnokban (Góbor Béla felvétele)

Snejder Sándor, a versenyt szervező Kertbarátkör elnöke a vendégek és az újságírók előtt elmondta, hogy igen elégedettek a borverseny lebonyolításával, különösképpen az értékelésben résztvevő bírák nagy számával. Összesen 87 borbíró működött közre a Kárpát-medence minden országából. Az öttagú bírálóbizottságok közül három valamelyik külországból volt. Ez adta meg a borok elbírálásának nemzetközi jellegét. Összesen 681 minta érkezett, különösen sok gyümölcsbor, ami eddig még nem fordult elő.

A verseny további népszerűsítését illetően az elnök megjegyezte, hogy az utóbbi időben a külföldi média is egyre többet foglalkozik a temerini borversennyel. A hazai írott és elektronikus sajtó is kellőképpen tájékoztat. Ennek tulajdonítható a versenyborok nagy száma. A Kertbarátkör, mint a polgárok egyesülete ennél többet nem igen tud tenni, ekkora a kapacitásuk.

Horváth László, a borokat elbíráló bizottság elnöke közölte, hogy a borminták száma és minősége visszatükrözte a tavalyi évjáratot. Nagyon sajnálatos módon a kései fagy az alacsonyabban fekvő területeken elvitte a termést. Ahol megmaradt a szőlő, szép termést adott és a bírák jó borokat kóstolhattak. László magával hozott néhány frissen vágott venyigét is az egyik helyi szőlészetből, és örömmel nyugtázta, hogy a vesszőn a szemek már kezdenek duzzadni és ha nem lesz erős fagy, szép termést ígér.

A borfesztiválon tiszteletét tette Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. Hangsúlyozta, hogy a fesztivál a temerini magyar közösség ünnepe, amelyen saját értékeit tudja felmutatni. Jelentős nemcsak a délvidéki, hanem az egész Kárpát-medencei magyarság szempontjából.

A művelődési és szórakoztató műsort követően kihirdették, majd kiosztották a borfesztivál díjait és elismeréseit is. A zsűri 13 nagy aranyérmet, 159 aranyérmet, 264 ezüstérmet, 172 bronzérmet és 73 elismerést ítélt oda. A fesztivál Shampion serlegét az inđijai Ivaniš pincészet nyerte. A legjobb borért járó serleget az egri Erős János kapta, a legmagasabb pontszámot elért temerini borász Majoros Tibor lett, a legjobb temerini szőlőből készített borért Elek Zoltán kapott szerleget. A sportcsarnokban megtartott rendezvényen a versenyborok kóstolása egész nap tartott.