Színes Naptár a jubileum jegyében

Bemutattuk a Magyar Szó napilap 2019-es könyvnaptárát

I-kó

2018. december 6., 11:04

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Magyar Szó évi kiadványát, a 2019-es Naptárt, immár hagyományosan, először az újvidéki olvasóknak mutattuk be, kedden este a telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban, a Darányitelepi Társalgó keretében.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az egybegyűlteket és a vendégeket, Varjú Mártát, lapunk főszerkesztőjét, Németh Zoltán főszerkesztő-helyettest, aki egyben a Naptár szerkesztője, és Fodor Istvánt, nyugalmazott munkatársunkat Horváth Tibor, a Darányitelepi Társalgó vezetője köszöntötte. Varjú Márta elmondta, hogy az új kiadvány azért különleges, mert a Magyar Szó napilap jövőre ünnepli 75. születésnapját, és a Naptár e jubileum szellemében készült.

− Jubileumi év elé nézünk, ezért egy nem szokványos Naptárt szerkesztett Zoltán. A könyvnek más a szerkezete, mint az eddigieknek, újításokat vitt bele. Sokkal vaskosabb, és a kiadvány történetében először, színes oldalak is találhatóak benne. A Naptár fedőlapján vidékünk jellegzetessége, a mézeskalács szerepel. A 75 év motívuma és a nemzeti színek, a piros, a fehér és a zöld is visszaköszön a címlapról, amelyet Léphaft Pál tervezett. Az eddigi visszajelzések alapján nagyon tetszik az olvasóknak az, hogy a kiadványban megtalálható a Himnusz, a Szózat, a Székely himnusz és a keletkezését leíró történet, valamint hasonló szerzemények is. A Naptárban egy kis meglepetés is van az olvasók számára, egy könyvjelző és természetesen az elmaradhatatlan nyereményjáték – mondta Varjú Márta. A bővített, 324 oldalas könyv tartalmáról és a szerkesztés menetéről Németh Zoltán mesélt.

− Másodszor szerkesztem a Naptárt, amikor elvállaltam, azok voltak a feltételeim, hogy a címoldalra ne kerüljön reklám, valamint hogy legyenek benne színes oldalak. Minden hónapot egy-egy magyar, fiatal művész alkotásával illusztráltam. A tartalom igen gazdag: riportok, versek, novellák, receptek, a heti piacok és vásárok kalendáriuma, keresztrejtvények, viccek, a fotósaink alkotásai szerepelnek a kiadványban. Többek között Ótos András azon fotója is szerepel a könyvben, amely a Brassaï sajtófotó-pályázaton első helyezést érdemelt ki. Igyekeztem olyan riportokat összegyűjteni, amelyek olvasmányosak és érdekesek, mint például az az írás, amely arról szól, hogyan tudósított a vajdasági sajtó a Holdra lépés történelmi pillanatáról. Természetesen szépirodalmi alkotások is megtalálhatók a Naptárban. A nyereményjátékkal pedig egy 400 euró értékű, két személyre szóló utazási utalványt lehet nyerni a Domus Utazási Iroda jóvoltából, valamint két darab két személyre szóló utazási utalványt két éjszakára, félpanziós ellátással ajándékoz a mórahalmi Elixír Szállodában – hangsúlyozta Németh Zoltán.

Öt évvel ezelőtt Fodor István tollából megjelent a Magyar Szó Hét évtized című monográfiája, a 2019-es Naptárban pedig a szerző a 75 évet foglalta dióhéjba.

− Úgy éreztem, hogy mindennek, ami a Magyar Szó és a tájékoztatás szempontjából fontos, bele kell kerülnie ebbe a történetbe. Egy igen olvasmányos írás született. Nemcsak arról van szó, hogy mi történt a Magyar Szóval a 75 év alatt, hanem azokról a társadalmilag fontos eseményekről is szó esett, amelyek befolyásolták napilapunk sorsát – ecsetelte Fodor István.

A Naptár tartalmát megfűszerezik a politikai, az egyházi, a globális vagy éppen az anyósviccek, amelyekből a bemutató végén Fehér Ildikó, a Magyar Szó munkatársa olvasott fel néhányat. A 2019-es Naptár tartalmilag gyarapodott, színesebb és vaskosabb, de az ára nem változott. A jelenlevők a helyszínen 300 dinárért megvásárolhatták a kiadványt Bágyi Sándortól, a terjesztőosztály munkatársától.

Az olvasók figyelmébe ajánljuk kiadványunkat, a 2019-es Naptárt, amely immár az újságárusoknál is megvásárolható.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége