2024. április 20., szombat

Nekoliko kilometara hurke i kobasice se uvija po Adorjanu

U subotu se održava osmi festival.

Nema onih koji nisu čuli za ovaj festival u Adorjanu, a da obožavaju tradicionalnu hranu, čari sela, svadbenu muziku ili pop. U našoj okolini je festival veoma poznat, kao i organizator Čaba Boršoš, vlasnik privatnog preduzeća Kontakt. Usred velikih priprema, odvojio je malo vremena i za naš list. U dvorištu preduzeća je već u petak bilo veoma živo, iako je kiša lila. Većinom su bili prisutni meštani, ali na naše iznenađenje mnogi mladi iz Erdelja su se pojavili sa ushićenjem pomagali da se postavi šator koji je stigao iz Šoprona. Kao da se radi o porodičnom preduzeću i svako zna svoj posao. Žena koja vodi kuhinju između trenisanja dve glavice kupusa, nađe vremena da se javi i na telefon, da kaže zainteresovanima, koja je cena svinjetine. To je dobro uhodana mašinerija, čiji je gazda Čaba Boršoš 2012. godine, odlučio da oživi selo.

-Preko deset godina sam predsednik lokalne samouprave Adorjana, i palo mi je na pamet da ako se u Turiji, gde nije tradicija da se bave uzgojem stoke, može organizovati festival kobasice, zašto mi ne bi u Adorjanu, kad smo već poznati od davnina po uzgoju svinja. Tu ideju je lokalna samouprava prihvatila, i evo već osmi put održavamo tu manifestaciju.

Festival je sa sredine zime premešten na kraj jeseni.

-Prilikom prve organizacije priključilo se mnogo sponzora, tada još nije bilo kotizacije, pa se dogodilo da od svih prijavljenih nije došlo dvadeset ekipa. Tada smo odlučili da se uvede jedan minimalni iznos za prijavu, i u ime toga dajemo osnovne namirnice. Datum festivala smo pomerili kako ne bi po najvećoj zimi organizovali manifestaciju.

Mnogo ranije treba početi sa pripremama, i meštani Adorjana veoma odano učestvuju.

-Sa pripremama počinjemo u ponedeljak, priprema dvorišta i okoline, gde se odvija manifestacija i članovi lokalne samouprave uveliko uzmu učešće u radovima, a i ja sam tako rasporedim poslove, da i radnici preduzeća mogu da pomognu. Šator iznajmljujemo iz Šoprona, i u utorak se već postavlja. Lokalna samouprava i kulturna zajednica su zajednički osnovali ovu manifestaciju, u planu je da učestvujemo na konkursu za dobijanje jednog šatora za ovu svrhu, jer i u Mađarskoj samo u blizini Austrijske granice ima ovako velikih šatora. To nam transportuju Bata-trans i STS-trans bez naknade, ali i iznajmljivanje puno košta, a odatle dolaze i oni koji ga postavljaju. Ova naša manifestacija ima mnogo sponzora iz okoline a i šire.

Ogromnu količinu hrane podelite učesnicima. Koliko se toga priprema za festival?

-Deset hiljada porcija hurke i kobasice podelimo, od toga 1200-1500 komada hurke, 8500-8700 komada kobasice, toliko ispadne od kobasice koja je dugačka 1,5 kilometara, i hurke od 200 metara. Pored toga, ekipe pripreme još 6,5 kilometara hurke i kobasica. Sastojke dobijemo od sponzora, od nekoliko klanica, sa kojima moje preduzeće sarađuje, u Novom Kneževcu u klanici se priprema i proverava meso za kobasicu, tako da smo sigurni u kvalitet.

Kakve su prateće manifestacije?

-Za svaku manifestaciju pozovemo tri poznata pevača iz Mađarske, za svaku generaciju po nešto. Ove godine će doći Bango Margit, Delhusa GjonSikora Robert i koncert R-GO ćemo slušati. Tokom dana će svatovsku muziku svirati razni orkestri iz Kikinde, Tornjoša, Trešnjevca kao i iz mađarskog Kečkemeta.

Da li ste u kontaktu sa organizatorima drugih festivala?

-Naš festival je jedinstven, govori o tradiciji pripremanja hurke i kobasice, čak ni u Mađarskoj nema sličnih. Ove godine ima preko sto prijavljenih ekipa, i možemo nazvati festival međunarodnim, jer ćemo imati goste iz Mađarske, Erdelja i Bosne.

I vašar se organizuje, i prikaz mašina taj dan, a i kalendar lista „Mađar So“ se prezentuje tada. Bude veoma sadržajan dan.

Da li je potrebno nešto menjati?

-Dokle god je interesovanje ovako veliko, nije potrebno. U nekim godinama smo brojali goste koji su pristizali, bilo ih je 10-15 hiljada. Prošle godine na večernjem koncertu je bilo 8 hiljada prisutnih. Ove godine će izložba poljoprivrednih mašina biti veća, sedam proizvođača će izložiti svoje proizvode na više od hiljadu kvadratnih metara, klanice će nuditi svoje proizvode, dok će prodavci rukotvorina ponuditi svoje.

Pravo narodno veselje je to u Adorjanu, na kojem učestvuju i meštani?

-Pripreme zahtevaju nekoliko dana, zatim spremanje takođe, ali ima mnogo ljudi koji rado pomažu, ali je za nas velika radost prisustvo više hiljada gostiju za vreme festivala. U subotu očekujemo goste na VIII festival već od sedam ujutru u Adorjanu, a jela će biti sigurno.