2024. április 26., péntek

Közkedvelt lett a meggy

Őszi munkálatok a bácskossuthfalvi gyümölcsösökben

A hosszú ősz után lassan, de biztosan beköszönt a tél a bácskossuthfalvi gyümölcsösökbe is.

Mivel az időjárás enyhe volt eddig, a fák jelentős részéről még nem hullott le a levél. A kevéske szőlőtermést korábban leszüretelték, a faültetést sokan ilyenkorra időzítik. A pályázati lehetőségeknek köszönhetően az utóbbi években megszaporodtak a faluban a meggyfák, nyilatkozta Fábrik Attila, a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke.

Fábrik Attila (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fábrik Attila (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Bácskossuthfalván több gyümölcsész sikerrel vett részt a különböző pályázati kiírásokon, amik fásításra és a gyümölcsösök körbekerítésére kínáltak támogatást. Mára a több hektárnyi újonnan ültetett parcellákkal úgy tűnik, a meggyfák kerülnek „túlsúlyba” a faluban. Jelenleg is folyik a fásítás Bácskossuthfalván, hiszen ősszel jelentősen nagyobb sikerrel lehet fát ültetni, mint tavasszal – nyilatkozta a Rizling elnöke, aki elárulta azt is, hogy a gyümölcsösökben és a szőlőkben egyenlőre nem kell aggódni a régóta elhúzódó aszály miatt.

– Ugyan az ősz melegebbre sikerült idén az átlagosnál, de mégsem olyan drasztikus a nappali hőmérséklet, hogy az belezavarjon a fák, vagy a szőlő vegetációjába, és meginduljon a rügyesedés. A szárazság bennünket, gyümölcstermesztőket nem érint egyelőre annyira drasztikusan, mint a földműveseket. A fák és a bokrok ilyenkorra a téli, nyugalmi időszakukat kezdik meg, így igazából nincs is szükségük a csapadékra. Mi, gyümölcsészek, annyit érzékelünk a szárasságból, hogy az utóbbi hetekben a gyümölcsösökben kevesebb fizikai gyomtalanításra volt szükség – mondta Fábrik Attila, aki elmondta azt is, hogy úgy a gyümölcsösökben, mint a szőlősökben a téli csapadéknak, pontosabban a hónak van alapvetően nagy jelentősége.

Az utóbbi években szaporodnak a meggyesek a falu határában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az utóbbi években szaporodnak a meggyesek a falu határában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Sokan ősszel istállótrágyával megtrágyázzák a gyümölcsfák körül, és várják a téli csapadék, konkrétabban a hó jótékony, egyebek mellett föld-tömörítő hatását. A fáknak, bokroknak a legszerencsésebb ilyenkor az érett tehéntrágya, mert annak nincs olyan égető hatása – mondta a bácskossuthfalvi gyümölcsész-egyesület elnöke, aki elmondta azt is, hogy a faluban azok, akik nagyobb területen gazdálkodnak, a vegetációs időszak leálltával nekikezdenek a téli metszésnek.

– Habár a tavaszi metszés az igazi, de akinek sok munkája van, nagyobb területen, az kénytelen korábban elkezdeni, hogy rügyfakadásra a végére is érjen. Mivel az idei évben, kevés kivétellel, szinte minden gyümölcs lefagyott, ezért a fák és a bokrok nekilendültek ágakat, gallyakat növeszteni. Ennek az lett a következménye, hogy már a nyár folyamán is kénytelenek voltunk metszeni a fákat, és tavaszig is bőségesen akad dolgunk – tudtuk meg Fábrik Attilától, aki elmondta azt is, hogy az elmúlt napokban több gyümölcsész az úgynevezett kék permetezést végezte Bácskossuthfalván, ami a kéreg alá a tél elől behúzódott kártevők elleni védekezésnek számít.