2024. április 26., péntek

Szép, új és gyermekbarát

Játszóteret kaptak a nemesmiliticsi óvodások

Nemesmiliticsen, az óvoda udvarában egy éve nem játszhattak a gyermekek, hiszen a régi, elsősorban vasból készült elemek elrozsdásodtak, a műanyag és a farészeik tönkrementek.

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

A Magyar Nemzeti Tanács koordinálásával zajló óvodafejlesztési program keretében a faluba is megérkeztek a csaknem 700 ezer dinár értékű, korszerű, illetve az ide vonatkozó nemzetközi szabványoknak is megfelelő, színes fa- és műanyag elemekkel, hintákkal, mászókával, csúszdával felszerelt játszótér elemei. A gyerekek kitörő örömmel fogadták az óvoda udvarának új díszeit, Odry Katalin óvónő pedig azt is elmondta, hogy az esemény megmozgatta a közösség tagjait.

– Köszönöm a szülőknek és a nagytatáknak, akiknek a közreműködésével sikerült leemelni a tehergépkocsiról a már félig összeszerelt elemeket. Mi egy kicsi, de összetartó csoport vagyunk. A zombori székhelyű Vera Gucunja Gyermekintézményhez tartozik az óvodánk, a faluban egy helyiségben délelőtti és délutáni váltásban folyik a foglalkozás. Délelőtt 9 gyermek jár magyar csoportos oviba, a délutáni szerb tannyelvű váltásban 16 gyermekkel foglalkozik a kolléganőm. Tavaly az MNT-nek köszönhetően gyarapodott óvodánk egy nemzeti játszósarokkal, illetve a lelkes szülők közreműködésével a tavalyi kulenfesztiválon kolbászt árusítottunk, és az ebből befolyt összeget is játékvásárlásra fordíthattuk – tudtuk meg Odry Katalin óvónőtől. Elmondta még azt is, hogy az elmúlt egy évben, amióta az óvoda udvarában használhatatlan volt a játszótér, szabadidejükben nagy sétákat tettek a faluban a gyerekekkel.

Kitörő örömmel fogadták a nemesmiliticsi óvodások az udvarban helyet kapott új játszótéri elemeket, és a mászókát kipróbálták, mielőtt a munkások összeszerelhették volna (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Kitörő örömmel fogadták a nemesmiliticsi óvodások az udvarban helyet kapott új játszótéri elemeket, és a mászókát kipróbálták, mielőtt a munkások összeszerelhették volna (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A nemesmiliticsi játszótér elemeinek érkezése Vidáman és okosan címmel egyben a nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás lista bemutatkozója is volt, amelynek alkalmából Szlákó József, az MNT tagja elmondta, hogy a következő napokban további két óvoda gyarapszik szabadtéri játszótéri elemekkel Nyugat-Bácskában.

– A délvidéki óvodafejlesztési elképzelések keretében a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programján belül több mint 60 felújított vagy teljesen új játszótér átadását irányoztuk elő 2017 és 2019 között. Azoknak az óvodaépületeknek a felújítását is elvégezzük, ahol ez szükséges. Nemesmiliticsre is megérkezett a fejlesztési elképzelés, a következő napokban további három faluban, Gomboson és Bácsgyulafalván lesz alkalmunk megörvendeztetni az ovisokat – tudtuk meg Szlákó Józseftől.

Turkál Marianna, az MÖ lista jelöltje a meglévő értékeink megóvására hívta fel a figyelmet.

– A következő nemzedéknek át kell adnunk a hagyományainkat, a nemzeti öntudatunk valamennyi szegmensét. Arra nem tudunk ráhatni, hogy hányan döntenek tudatosan amellett, hogy kitartanak a gyökereik mellett, az itthon maradást választva. Azért viszont felelősek vagyunk, hogy ha csupán néhány gyermekkel is kell foglalkoznunk nekünk, pedagógusoknak, azt teljes szívvel, odaadással, szeretettel tegyük, a lehető legszínvonalasabb és leghasználhatóbb tudást átadva. Azzal a néhány gyermekkel is éreztetnünk kell, hogy ők fontosak, értékesek, és a jövőt bennük látjuk. A tanügyön belül pedig a szülőkre is ható csodákat lehet elérni – osztotta meg tapasztalatait Turkál Marianna.