2024. március 28., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Megtartó erő

Kukoricafesztivál és kampánynyitó volt Tordán

Jubileumhoz méltó műsorral, jó időben, sok vendéggel és nagyszámú versenyző részvételével tartották meg szombaton a tizedik Kukoricafesztivált a bánáti Tordán. A rendezvény egyben a Magyar Összefogás jelöltjeinek kampánynyitója is volt. 

A kukorica betakarítása az egyik legfontosabb feladat volt mindig a falusi emberek életében. Sokszor nehezebb az aratásnál is. Különösen azokban az időkben, amikor szinte mindent kézzel kellett elvégezni. Mint ahogy a magyarcsernyei Korom Margit néni meséli, nem volt könnyű, azért sem, mert az akkori kukoricafajtát nem volt könnyű „kibontani”. A legnehezebb pedig a szárvágás meg a szárkötés volt.
Torda egykor a jószágállományáról volt híres. A ma már hanyatló hagyományból maradtak meg kukoricatermelő vidéknek.

 A termés betakarítása megkezdődött, és az idén rekordtermésre számítanak. 

– A termésátlag jelen pillanatban olyan öt-hat tonna holdanként. Tehát hektáronként kilenc-tíz tonna. Szóval, ilyen terméssel a tordai határban, átlagban igazából nem lehetett eddig soha sem számítani – mondta Dvorák Ede, a Tordai Földműves-szövetkezet igazgatója. 
A tizedik Kukoricafesztivál megszervezésével Torda még egyszer megmutatta, hogy bár kevesen vannak, de összetartó, élni akaró közösség. 

A rendezvényt Pásztor István nyitotta meg (Kecskés István felvétele)

A rendezvényt Pásztor István nyitotta meg (Kecskés István felvétele)

– Új tartalmakkal, programokkal bővítettük a fesztivált. Ugyanakkor megtettünk mindent annak érdekében, hogy a rendezvény minél tömegesebb legyen. Elmondhatjuk, hogy ilyen tömeges fesztivál még nem volt eddig. Nemcsak a résztvevők, hanem a versenyző csapatok miatt is. Hiszen a törésben 17 csapat versenyzik, a főzőben pedig több mint ötven csapat. Úgyhogy ez mindenféleképpen rekordnak számít. Ez nagyon fontos, hiszen ebben rejlik a falu megtartó ereje, amikor összefog a közösség. Megmutatja azt, hogy függetlenül attól, hogy kevesen és kis közösség vagyunk, de képesek vagyunk nagy rendezvényeket szervezni. Ehhez van kellő tapasztalatunk is. Ugyanakkor nagyon lényeges az, hogy a hagyományokat megőrizzük az utókornak – mondta Dobai János, Torda HK elnöke. 

A rendezvényt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg. 
– Az, ami itt történik, annak a bizonyítéka, hogy függetlenül attól, hogy mennyien vagyunk, mi mindennel foglalkozunk, a közösségben van életerő, hogy ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket meg tud szervezni. Ünnepet tud varázsolni a hétköznapokba. A mostani fesztiválnak külön jelentősége van. Nemcsak azért mert tizedik. Hanem azért, mert a mai napon indul a Magyar Összefogásnak a kampánya. Ilyen szempontból azt gondolom, hogy talán beszédesebb rendezvényt kampánynyitóként nem is nagyon lehetett volna találni – mint a tordai Kukoricafesztivál – mondta Pásztor István.

A rendezvény vendégei között volt Farkas Sándor, a magyar Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára és Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője. 

A kézi kukoricaszedés hagyományát éltetik Tordán (Kecskés istván felvétele)

A kézi kukoricaszedés hagyományát éltetik Tordán (Kecskés istván felvétele)

– Örülünk neki, hogy az összes testvértelepülések, Magyarországról, Erdélyből és a bácskai területekről is itt jelen vannak. És itt közösen versenyeznek, szórakoznak, és idézik vissza a régmúlt időket. Ami nagyon fontos, ugyanis azok a jó hagyományok, amelyek a családi összefogásról szóltak, a kitartás, a foglalkozás, és a földművelés mellett nagyon fontosak napjainkban is, mert igazából ezek mentették meg magyar közösségeinket, hogy évtizedeken, évszázadokon keresztül hűséggel, a természet viharaival is dacolva kitartottak, egymással összefogva, és elérkeztünk a 21. századba. S azt gondolom, hogy a délvidéki magyarság különösen az összefogásáról híres, amikor bajban, vagy a baj után is képesek jó programokat alkotni. Nemcsak a gazdaságfejlesztési programra gondolok, hanem a Magyar Nemzeti Tanács által bonyolított programokról is. De ide tartoznak a helyi rendezvények is – mondta Pirityiné Szabó Judit.
A rendezvényen felszólaltak a Magyar Összefogás jelöltjei: Ábrahám Csilla és Fazekas Róbert.

– Az egyik legfőbb elvünk az, hogy összefogni. Mert senki itt a vajdasági magyarok közül külön-külön nem érvényesülhet. Tehát már abból is kiindulva, hogy milyen eredményeket ért el az eddigiek során a Magyar Nemzeti Tanács, azt hiszem, hogy folytatni kellene ezt a munkát. Soha a vajdasági magyarok az eddigiek során ennyi támogatásban nem részesültek. Sem a szerb kormány, sem a magyarországi kormány részéről. Azt hiszem, hogy ha ezt valami módon kivívták, ezt meg kell tartani, és mindenképp folytatni kell – mondta Ábrahám Csilla. 

Számos kísérőrendezvény volt, kezdve a kézműves foglalkozásoktól, a kiállításokon át a zenei fellépésekig. Megemlékeztek dr. Berényi János növénynemesítőről is.