2024. április 20., szombat

Bővül a szabadkai gázvezeték-hálózat

Az elkövetkező két hónapban 2,5 kilométer gázvezetéket fektetnek le

A szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalatnak jelenleg megközelítőleg 10 000 felhasználója van, ebből mintegy 650 úgynevezett ipari felhasználó, és ez a szám folyamatosan növekszik. Mindez annak is köszönhető, hogy a közvállalat minden éves programjában szerepel a hálózat bővítése, és a felhasználóknak lehetővé teszik a hálózatra való ingyenes csatlakozást. 2017-ben 174 új fogyasztót csatlakoztattak a hálózatra, és ebből megközelítőleg 10 volt az ipari felhasználó. 2018 márciusában arról olvashattak lapunk hasábjain, hogy a tervek szerint az idén további 150 háztartás és 10 ipari felhasználó csatlakozik a hálózathoz. A közvállalat jóvoltából augusztus 15-én a Pionir csokoládégyárnál nagy munkálatok kezdődtek, amelyek további csatlakozásokat tesznek majd lehetővé. A munkálatok helyszínén kedden sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretén belül Ződi Ildikó, a Gázművek igazgatója beszélt a most elindított beruházásról.

A Zentai úton földmunkálatok vannak folyamatban (Fotó: Gergely Árpád)

A Zentai úton földmunkálatok vannak folyamatban (Fotó: Gergely Árpád)

Mint megtudtuk, a vállalat 2018-ban két nagyobb beruházást fog megvalósítani, amelyek összértéke megközelítőleg 15 millió dinár adóval együtt. A közbeszerzési pályázatokat lebonyolították, és augusztus közepén a Lošinj utcától, a Zentai úton végig a Lazar Nešić térig húzódó szakaszon elkezdődött egy 1420 méter hosszú fő gázhálózat kiépítése. Ezen beruházás értéke 9 millió dinár. A gépészeti munkálatok kivitelezője a verseci Gastec, míg a földmunkákat a szabadkai Terax cég végzi. A tervek szerint ezen munkálatok elvégzése egy hónapot vesz igénybe.

Ződi Ildikó, a Gázművek igazgatója (Fotó: Gergely Árpád)

Ződi Ildikó, a Gázművek igazgatója (Fotó: Gergely Árpád)

– Az önkormányzat által elfogadott tervek alapján kiírtuk a közbeszerzési pályázatokat, és a kivitelezők kiválasztását követően lehetőségünk nyílt a munkálatok elkezdéséhez. Tény, hogy az időjárás nem kedvez a munkálatoknak, mivel nagy a kánikula, viszont az ütemtervet tartanunk kell. Az első beruházásunk a Pionirtól az új városházáig húzódó vezeték lefektetése, és ennek befejeztét követően a Korzón és a körülötte lévő kis utcákban is biztosítjuk a lehetőséget a csatlakozásra. A tervek szerint háztartások és cégek is csatlakozhatnak a hálózathoz. Igyekszünk választási lehetőséget nyújtani a potenciális felhasználóknak – fogalmazott Ződi Ildikó.

A Lošinj utcától 110 milliméter átmérőjű polietilén-csöveket helyeznek le (Fotó: Gergely Árpád)

A Lošinj utcától 110 milliméter átmérőjű polietilén-csöveket helyeznek le (Fotó: Gergely Árpád)

Az igazgatónőtől azt is megtudtuk, hogy a második beruházás esetében a Korzó mellett a Branislav Nušić, az Ivo Vojnović, a Dušan cár, a Radić fivérek és a Makszim Gorkij utca kap új gázvezetéket, összesen 860 méter hosszúságban. A beruházás értéke 6 millió dinár, a munkálatok kivitelezője szintén a Gastec és a Terax cég, és a munkálatok szintén egy hónapot vesznek igénybe.

Mindkét említett beruházást a Termoprojekt cég felügyeli.

A keddi sajtótájékoztatón jelen volt Nada Gvojić Rogić, a szabadkai Gázművek műszaki osztályának vezetője is.

– A két hálózat elkészülte utáni hónapokban legkevesebb 500 új fogyasztóra számítunk. Ami a rendszert illeti, el kell mondanunk, hogy a vezetékek polietilénből készülnek. Átmérője az első szakaszban nagyobb, mint a másodikban, de mindkét részen kielégíti majd a felhasználói igényeket – mondta Gvojić Rogić.