2024. április 19., péntek

Trump: az orosz-amerikai kapcsolatok megromlását az FBI boszorkányüldözése okozta

Az amerikai-orosz kapcsolatok megromlásának a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által folytatott "boszorkányüldözés" a fő oka - írta a Twitter mikroblogon Donald Trump amerikai elnök hétfőn, néhány órával azelőtt, hogy Helsinkiben találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Trump szerint még sohasem volt ilyen rossz a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között. Az amerikai elnök úgy vélte, hogy ez a korábbi évek elhibázott politikája mellett annak tudható be, hogy az FBI nyomozást indított, amelyen a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást vizsgálja.
Az amerikai vezető rámutatott, hogy elődje, Barack Obama mindaddig nem foglalkozott az FBI feltételezéseivel, amíg ki nem derült, hogy a választást nem Hillary Clinton demokrata jelölt, hanem ő nyerte meg.
"Obama elnök azt hitte, hogy Hillary fogja megnyerni a választást, így amikor az FBI értesítette őt az orosz beavatkozásról, azt mondta, hogy nem lehet igaz, nem nagy ügy, és EGYÁLTALÁN nem foglalkozott vele" - állította Trump. "Miután nyertem, hirtelen nagy ügy lett, és elkezdődött a Strzok vezette nagy boszorkányüldözés!" - tette hozzá.
Peter Strzok FBI-ügynök korábban kulcsszerepet játszott a Clinton elektronikus levelezését vizsgáló nyomozásban, és többször bírálta Trumpot a választási kampány során.
Emellett Trump nagyszerűnek és sikeresnek nevezte a múlt heti NATO-csúcstalálkozót, amelyről szerinte a média jelentős része pontatlanul tudósított.
"Sok hívást kaptam a NATO-tagországoktól, megköszönték, hogy egy asztalhoz ültettem őket, és segítettem nekik a jelen és jövőbeli pénzügyi kötelezettségekre fókuszálni" - írta. "Igazán nagyszerű csúcstalálkozó volt, és a média jelentős része pontatlanul tudósított róla. A NATO immár erős és gazdag!" - értékelte az amerikai elnök.