2024. április 18., csütörtök

Nagyvölgy emléke

Vajdaság első elnéptelenedett magyarlakta falujára emlékeztek úrnapján

Csütörtökön délután az egykori Nagyvölgy falu területén újra megtartották az úrnapi búcsút. Nagyvölgy az első olyan vajdasági magyarlakta falu, amely teljesen elnéptelenedett. Három helyi közösség: Gunaras, Pobeda és Törökfalu határában állt, s ma már csak romok és egy felújított kereszt jelzi, hogy egykoron itt magyar emberek éltek. Az említett három helyi közösség azonban nem szeretné, hogy ez az egykori település feledésbe merüljön, ezért ismét megszervezték az úrnapi búcsút, ami egykoron híres volt az egész környéken. Ezzel az eseménnyel szeretnének emléket állítani Nagyvölgynek, mondta el lapunknak Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácselnöke, a rendezvény egyik szervezője.

Szentmise a felújított kereszt mellett

Szentmise a felújított kereszt mellett

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

– Három éve néptelenedett el teljesen a falu, amikor Tószegi István beköltözött Gunarasra. Olyan statisztikákról is tudunk, hogy ez az első vajdasági település, amely teljesen kihalt. Nagyvölgy három helyi közösség határán található, és ezek vezetősége döntött úgy, hogy emléket állítunk ennek a településnek és megszervezzük az úrnapi búcsút. Azért választottuk ezt a dátumot, mert valamikor is úrnapján volt itt a búcsú. Minden évben nagyobb ez a rendezvény, mindig többen szeretnének visszaemlékezni múltjukra, főként azok, akik valamilyen módon kötődnek ehhez a településhez – mondta el Csorba, majd hangot adott abbeli véleményének is, hogy Nagyvölgy sorsa sajnos más településeket is fenyeget.

– Azokra a településekre is ez a sors vár, ahol nincs kövesút, vízhálózat, iskola és óvoda. Egyrészt szeretnénk emléket állítani ennek a falunak, másrészt viszont szeretnénk a vezetőink figyelmét felhívni arra, hogy falvainkban intézményes válság uralkodik. Egyre kevesebb településen van orvos, gyógyszertár és iskola. Azok a települések, ahol ezek hiányoznak, Nagyvölgy sorsára fognak jutni. Amennyiben szeretnénk, hogy a kistelepülések megmaradjanak, akkor el kellene gondolkozni azon, hogy megtartsuk az intézményeket és újakat hozzunk. A közeli Gunarason évekig nem volt gyógyszertár, és a posta működése is kérdéses volt. Azért harcoltunk ezekért az intézményekért, mert ha megszűnnek, akkor megszűnik a település is – fogalmazott a tanácselnök.

Az első nagyvölgyi megemlékezés alkalmával felújításra került az egykori fakereszt, és a mellette lévő artézi kút, valamint a későbbiekben egy szabadtéri oltár is létesült. A mostani megemlékezés szentmisével kezdődött, amit ft. Zsolnai István gunarasi plébános celebrált. A misét Nagyvölgy történetének rövid bemutatása követte, majd egy alkalmi műsor, amit a gunarasi Dózsa György Általános Iskola szervezett. A műsoron felléptek az iskola diákjai, a törökfalusi asszonykórus és a moholi nyugdíjasok vegyes kórusa. A szervezők végezetül megvendégelték a résztvevőket és a megemlékezés barátkozással ért véget. A rendezvény ideje alatt kirakodóvásár is volt, és meg lehetett tekinteni a Nagyvölgy egykori életét bemutató fényképekből készült kiállítást.