2024. április 25., csütörtök

A helyesírás bűvöletében

Zentai diákok a Kárpát-medencei döntőn

A Budapesten 21. alkalommal lezajlott Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjén két zentai diák is részt vett.

Horváth Ervin és Csízik Boglárka az Emlékiskola nyolcadik osztályos tanulói, mindketten évek óta foglalkoznak helyesírásuk csiszolásával, és a döntőn Boglárka különdíjas lett, Ervin pedig oklevelet kapott. Magára a versenyre való kijutás is nagy szó, hiszen ahhoz a diákoknak előbb a körzeti és a tartományi selejtezőkön is bizonyítaniuk kell. A Vajdaságból idén összesen hat diák vett részt a Kárpát-medencei döntőn, és közülük ketten az Emlékiskola diákjai.

Kormányos Katona Gyöngyi magyartanár, a két zentai diák felkészítő tanára elmondta, hogy ez egy nagyon rangos verseny, színvonalas szakmai háttérrel, így aki eljut addig, az már büszke lehet magára:

– Ezt a versenyt hagyományosan minden évben megrendezik Budapesten az ELTE Bölcsészettudományi Karán, és a zentai Emlékiskola diákjai rendszeresen képviselik intézményünket a megmérettetésen. Az én diákjaim közül 2011 óta minden évben eljut valaki a versenyre, és ez azt bizonyítja, hogy komoly munkát végzünk azokkal a tanulókkal, akik érdeklődnek a helyesírás iránt. Hosszas felkészülés, sok-sok gyakorlás előzi meg ezt a versenyt, de a diákok számára ez nagy kihívás, és aki egyszer eljut oda, mind visszavágyik.

Boglárka arról számolt be, hogy ötödikes kora óta minden évben ott van a versenyen, és mindig nagy kihívás megfelelni a követelményeknek:

– Tényleg nehezek a feladatok, és engem pont ez motivál, egyszerűen élvezem. Általában a tollbamondással gyűlik meg a bajom, a feladatlapok valahogy könnyebben mennek. Mindig rengeteget készülünk előtte, megbeszéljük a tanárnővel a legfontosabb dolgokat, de százszázalékosan nagyon nehezen lehet teljesíteni.

Ervin másodszor vett részt a döntőn, de minden évben elindul a részvételhez vezető úton:

– Ötödikes koromban jutottam ki először, akkor az hatalmas élmény volt, és azóta is arra törekedtem, hogy ismét ott lehessek, és idén sikerült. Helyezést nem értem el, de a célomat már azzal is teljesítettem, hogy ott voltam, és megírtam a tesztet. Ezen a versenyen izgalmas kísérőprogramokat is biztosítanak, amelyek nekem ugyancsak tetszenek. Ezúttal a Petőfi Irodalmi Múzeumban jártunk, ahol az Arany János-emlékkiállítást is megtekintettük, én nagyon érdekes volt, hiszen a kiállításon Petőfi és Arany barátságáról is sok mindent megtudhattunk.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán a Magyar Nyelvtudományi Társaság Magyartanári Tagozata egy elismerést ad át minden évben, és ezt az elismerést idén Kormányos Katona Gyöngyi felkészítő tanár kapta.

– Gyémánt oklevéllel tüntettek ki, ami jelképes elismerés ugyan, de mivel szakmabeliektől vehettem át, nagyon fontos. Azért különleges, mert csak azok a tanárok kaphatják meg, akik több mint tizenkét tanulót juttattak már el a Kárpát-medencei döntőre. Én 2012-ben arany oklevelet kaptam, és ez engem is motivált a további munkára. Határon túli felkészítő tanárként, azt hiszem, nehezebb dolgunk van, mint az anyaországi tanároknak, hiszen kevesebb gyermekből tudjuk kiválogatni azokat, akik érdeklődnek a helyesírás iránt, de lehetséges – mondta Kormányos Katona Gyöngyi.

A vajdasági diákok budapesti útját az újvidéki Módszertani Központ támogatta, ők voltak egyébként a tartományi forduló szervezői is.