2024. április 18., csütörtök

5, 12, 23

Kiállítás nyílt a tervezőgrafika szakosok munkáiból Újvidéken

A Pécsi Egyetem és az Újvidéki Egyetem együttműködése keretében a héten kétnapos találkozót szerveztek Újvidéken. Az eseménydús sorozat a magyarországi vendégek bemutatkozásával kezdődött kedden, majd szakmai fórumot tartott a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a Villányi borvidék és a szőlészet aktualitásairól. A szerda délelőtti jogi szimpózium témája a Nyugat-Balkán és az Európai Unió volt. A találkozó keretében sporttalálkozókra is sor került, és az Újvidéki Egyetem rektorátusának épületében megnyílt az 5, 12, 23 című kiállítás. Az elnevezésben az 5-ös arra utal, hogy öt vajdasági tervezőgrafikus-tanítvány is szerepel a tárlaton.
A negyedikes Nagy Kornélia Szabadkáról, a harmadéves Kincses Endre Zentáról, a másodéves Móricz Ildikó Topolyáról, a két elsős, Gergić Ena Szabadkáról, Úri Friderika pedig Temerinből érkezett a pécsi egyetemi városba.


– A tervezőgrafika szak 2012-ben indult el Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Grafikusművész szak, tervezőgrafika specializáció – ez a szak hivatalos neve. Tervezőgrafikusokat képezünk, dizájnereket, akik otthonosan mozognak a ma vizualitásában – hallottuk Gerendy Jenő tanszékvezető tanár megnyitóbeszédében, aki arról is szólt, hogy mi vonzhatta a vajdasági fiatalokat Pécsre, illetve azt hangsúlyozta, hogy a válogatás során vált nyilvánvalóvá a munkák meghatározó eleme, az illusztrativitás.
– Öt vajdasági és hét magyarországi tehetséges fiatal munkáit láthatják a tablókon. Huszonhárom tabló, huszonhárom munka. Az illusztrativitás jegyében – ajánlotta a napokban még látogatható kiállítást az érdeklődők figyelmébe a tanszékvezető.
A megnyitót követően a kamarakoncertre került sor. Liszt Ferenc zongoraetűdjeiből Andew Haringer, a pécsi Zeneművészeti Intézet hallgatója adott elő néhányat.