2024. március 28., csütörtök

Ingyenes gázbekötés az idén is

Az idén a Pionir és az új városháza közötti fő gázvezeték, valamint a Korzó és a környező utcák gázvezetékének kiépítésére kerül sor
A Szabadkai Gázművek mérőállomása (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Gázművek mérőállomása (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Gázművek 2018-ban 150 háztartást és 10 kisebb ipari fogyasztót tervez ingyen rákapcsolni a fogyasztói hálózatra, ezekért a munkálatokért egyébként áfa nélkül 69 832 dinárt kellene fizetnie a fogyasztóknak. A Szabadkai Gázművekben a tavalyi évi tevékenységekről, valamint az idei tervekről és beruházásokról Ződi Ildikó igazgatónővel beszélgettünk.

Az igazgatónő elmondta, hogy a gázellátásban nem volt fennakadás a múlt évben, és 174 új fogyasztót sikerült rákapcsolniuk a hálózatra, ebből a háztartásokban százötven, a kisebb ipari fogyasztók részére pedig 10 ingyenes bekötést végeztek el.

Ződi Ildikó (Fotó: Gergely Árpád)

Ződi Ildikó (Fotó: Gergely Árpád)

– A vállalat nyeresége 2017-ben 68 millió dinár volt, ennek 70 százalékát, azaz 47 millió dinárt a városi költségvetésbe kell befizetnünk. Törvényes kötelezettségünk a gáz fogyasztását mérő műszerek hitelesítése, ugyanakkor az új előírások megkövetelik a termokompenzációs gázmérőműszerek felszerelését. Az elmúlt évben 498 ilyen mérőműszert szereltünk fel, az idén 2500 mérőműszer cseréjét tervezzük. A múlt évben készült el a tervdokumentáció, megkaptuk az építési engedélyt a Pionir és az új városháza közötti fő gázvezeték, valamint a Korzó és a környező utcák (Branislav Nušić, Ivo Vojnović, Dušan cár, Radić fivérek, Ago Mamužić és a Makszim Gorkij utcák) gázvezetékének kiépítéséhez, erre a beruházásra az idén kerül sor. Ahhoz, hogy a beruházások folyamatosságát biztosítani tudjuk, 2018-ban további tervdokumentáció kidolgozását irányoztuk elő, amelyek megvalósítása 2019-ben lehetséges – mondta Ződi Ildikó.

A Gázművek munkatársai folyamatosan ellenőrzik a fogyasztók belső gázüzemét és rámutatnak az esetleges hiányosságokra annak érdekében, hogy elejét vegyék az esetleges baleseteknek.

– A vállalat pályázatok, külső források által szeretné megteremteni az eszközöket egy távleolvasási fogyasztói rendszer bevezetésére, mert ezáltal nem kellene minden háztartásba bemenni a leolvasás miatt, sokkal gyorsabb és hatékonyabb lenne, kevesebb hibalehetőséggel tudnánk leolvasni a fogyasztást. A gáz árát az energetikai ügynökség határozza meg, az utolsó árkorrekció a háztartásokra vonatkoztatva 2016. június 1-jén történt, annak ellenére, hogy több alkalommal is kérelmeztük az árkorrekciót, és azóta a Srbijagas felénk 28 százalékkal drágította meg a gáz árát – mondta az igazgatónő.

A Gázművek felügyelő bizottságának jóváhagyásával a múlt év végén a Naša Radost iskoláskor előtti intézmény Tolsztoj utcai Hüvelyk Matyi épületébe ingyenesen bekötötték a gázt.

– Az idei munkálatokat illetően először a tavaly kimaradt mintegy 30 bekötést végezzük el, majd miután a közbeszerzések lezajlottak és biztosítottunk minden szükséges anyagot, azután hirdetjük meg az idei ingyenes bekötéseket. Terveink szerint ez május vége vagy június eleje lesz, de már most óriási érdeklődést mutatnak a polgárok az ingyenes gázbekötés iránt. 2018-ban 150 háztartás és 10 kisebb ipari fogyasztót tervezünk ingyen rákapcsolni a fogyasztói hálózatra. Egy átlag bekötés ára 69 832 dinárba kerül áfa nélkül, az árat az energetikai ügynökség szabja meg. A bekötés magában foglal az utcai vezetéktől számítva 21 méter vezetéket, valamint a sárga dobozzal bezárólag minden, a gázbekötéshez szükséges tartozékot. A fogyasztó csak az úgynevezett plusz métereket fizeti, amennyiben az épület az utcai vezetéktől távolabb van mint 21 méter. Ebben az esetben méterenként körülbelül 700 dinárt kell fizetni – mondta Ződi Ildikó.

Az adósok, akik a fogyasztók mintegy öt százalékát teszik ki, először figyelmeztetést kapnak, majd ezt követi a kikapcsolásra való felszólítás. Mint megtudtuk, ha időnként egy fogyasztó nem tudja rendezni tartozását, akkor van lehetőség kérelmezni annak átütemezését, és tavasztól őszig törleszthető a tartozás.