2024. április 25., csütörtök

„Kis országnak erős katonaság kell”

Aleksandar Vučić: Senki nem akadályozhatja meg Szerbiát abban, hogy használja a saját légterét

Szerbia kis állam, amely meg akarja tartani szabadságát és szuverenitását, ehhez viszont képzett katonaságra van szüksége – emelte ki Aleksandar Vučić államfő a Pasuljanske livade katonai poligonon tett látogatása alkalmával, ahol a Pčinji körzetben gyakorlatozó negyedik brigád, légierő és különleges brigád katonai bemutatóját tekintette meg.

Vučić a gyakorlatot követően kiemelte, a bemutató során bevetettek olyan fegyverzetet is, amit évekkel ezelőtt megsemmisítésre küldtek. Ez azonban nem következett be, és, mint kiderült, jól működnek.

– Ma felderítő repülőgépeket is láthattunk, illetve bombázókat. Jelenleg csak hét repülőnk van, de hamarosan, a felújításuk után, érkezik a többi is, hogy állományunkban legyen mind a tizenkettő – hangsúlyozta az államfő.

A gyakorlat során a katonaság képviselői, az államfő és a médiumok képviselői az ország egy részének leválását megakadályozó felkelést leverő katonai akciót láthattak, amikor a katonák különböző fegyvereket alkalmaztak: tankokat, M-80A gyalogsági harckocsikat, hídhordozókat, rakétavetőket, aknavetőket, Orao (sas) repülőket, HN-42M gama és MI-8 helikoptereket, Hammereket és pilóta nélküli repülőket is bevetettek.

A gyakorlat leglátványosabb része a felkelők központjának megszállása volt, amit a terrorellenes egység hajtott végre.

Aleksandar Vučić újságírói kérdésre, hogy miért küldtek repülőket néhány nappal ezelőtt Koszovó fölé, kiemelte, nemcsak Priština felett repült el az a gép, hanem más városok felett is: senki nem akadályozhatja meg, hogy Szerbia használja a saját légterét.