2024. április 25., csütörtök

Ima az elesettekért

Megemlékezés Paganini József tüzérszázados sírjánál

Szerdán tartották meg a hagyományos megemlékezést a Zentai úti temetőben Paganini József tüzérszázados sírjánál. A megemlékezést a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület és az 52. számú Kosztolányi Dezső Cserkészcsapat szervezték.

A megemlékezők (Fotó: Gergely Árpád)

A megemlékezők (Fotó: Gergely Árpád)

A megemlékezés kezdetén az egybegyűltek elénekelték a himnuszt, majd Miklenovics Aranka köszöntötte a megemlékezőket, és köszönetet mondott a szabadkai cserkészeknek, hogy a rendezvényre fölkészítették és kitakarították a sírhelyet.

Baráth Gábor történelemtanár beszédében az 1848. március 15-én kitört forradalomról és szabadságharcról szólt, valamint az 1849. március 5-én Szabadka közelében megvívott Kaponyai csata fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy a Kaponyai csatában esett el Paganini József, aki olasz származása ellenére a magyar szabadságért harcolt.

Paganini József tüzérszázados sírja (Fotó: Gergely Árpád)

Paganini József tüzérszázados sírja (Fotó: Gergely Árpád)

– A csata egyik jelentősége, hogy városunkat honvédjeink Gaál alezredes vezetésével megvédték a Zombor irányából támadó szerb felkelőkkel szemben, akik akkor a bécsi udvar, Ferenc József oldalán harcoltak. A város így nem szenvedett sem anyagi, sem emberi veszteséget a szabadságharc során. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a város később rohamos ütemben tudjon fejlődni. Ami ennél még fontosabb, hogy ez a győzelem, amelyben Paganini József is életét adta, előrevetítette az 1849-es tavaszi hadjáratot, amely a központi hadszíntéren a tápióbicskei, hatvani és az isaszegi győzelmeket eredményezte – mondta beszédében Baráth Gábor, és hozzátette, hogy a szabadságharc két legfontosabb üzenete az összefogás és a szabadság.

A tüzérszázados sírjánál Palatinus István katolikus plébános tartott igeliturgiát.

– Itt, ennél a sírnál Paganini Józsefért, azokért, akik a Kaponyai csatában életüket adták, és mindazoknak a magyaroknak a lelki üdvéért is imádkozunk, akik a szabadságért küzdöttek – mondta Palatinus atya.

Horvát Tímea alpolgármester, Újhelyi Ákos és Magosi Zsuzsanna (Fotó: Gergely Árpád)

Horvát Tímea alpolgármester, Újhelyi Ákos és Magosi Zsuzsanna (Fotó: Gergely Árpád)

Az igeliturgia után kegyeletadó koszorúzásra került sor. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Czikajló Gergely konzul, Szabadka Város Önkormányzata nevében Horvát Tímea alpolgármester, Újhelyi Ákos és Magosi Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Baráth Gábor, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében Sutus Áron elnök, a Szent György Lovagrend nevében dr. Bogner István, dr. Miklenovics Tibor és Palatinus István, a Lányi Ernő IME nevében pedig Mihályi Katalin elnök helyezte el a kegyelet virágait.

A megemlékezésen a Lányi Ernő IME Veronika énekköre énekelt ’48-as dalokat.