2024. április 20., szombat

Honnan tájékozódnak a temeriniek?

A polgárok csoportja részéről alakított temerini Promociós és Fejlesztési Központ (CEPRO) a Szerbiai Független Újságírók Egyesületének és más nemkormányzati szervezeteknek a közreműködésével az elmúlt év végén név nélküli (anonim) felmérést készített a polgárok tájékozottságáról a községben.

A felmérésben 354-en vettek részt, fele-fele arányban internetes és közvetlen megkérdezés formájában. Arról nem közöltek adatokat a felmérés készítői, hogy reprezentatív volt-e a mintavétel, de a résztvevők kis számából ítélve vélhetően nem volt az. Erre lehet következtetni a kérdésekre interneten választ adók számarányából is, és kérdéses, hogy a megkérdezettek mennyiben tükrözik a község nemzeti összetételét. Ezért az eredményt mindenképpen fenntartással kell fogadni. Bár a nem reprezentatív mintán végzett kutatásoknak is van értékük, az eredményük nem általánosítható.

Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek 72 százaléka kíséri figyelemmel a községben zajló eseményeket, 26 százaléka csak időnként, 2 százaléka nem. Mivel több médiumot is meg lehetett jelölni, a megkérdezettek legtöbbje, 83 százaléka az internetről tájékozódik, 42,3 százaléka újságokból, 6,3 százaléka a hirdetőtáblákról, 4,5 százaléka a rádióból és a tévéből, 2 százalékuk pedig sehonnan sem.

Igencsak megoszlottak a válaszok arra a kérdésre, hogy mely témák iránt van a legnagyobb érdeklődés. A válaszadók 65 százalékát minden érdekli a helyi eseményekkel kapcsolatosan, 43 százalékukat az életből merített témák, 42 százalékukat a közérdekű közlemények, 25 százalékukat a művelődési események, 18 százalékukat a gazdasági és a mezőgazdasági témák. Érdekes válaszok érkeztek arra vonatkozóan, hogy a temeriniek mennyire hisznek a tájékoztatási eszközöknek. Nos, a válaszadók 52 százaléka teljesen, 33 százaléka csak részben, 4 százalék egyáltalán nem hisz a médiának, 11 százalékuknak pedig nem volt véleménye.

A megkérdezettek legtöbbje (56 százalék) még több információt, illetve tényfeltáró írásokat, 40,4 százalék több tárgyilagosságot, 9,2 százalék több kommentárt, 8,8 pedig több fényképet vár a helyi tájékoztatási eszközöktől. A megkérdezettek 44 százaléka gondolja, hogy a hatalmon levők korlátozzák a bíráló írások megjelentetését a helyi médiában, 31 százaléka szerint csak részben, 22 százaléka nem tudja, és csak 3 százalék véli úgy, hogy nincs korlátozás. Arra a kérdésre viszont, hogy mit hiányolnak a helyi médiából, a válaszadók 37 százaléka azt felelte, hogy mindent megtalál, ami érdekli, 34 százalék nem tudott mit mondani, 29 százalék pedig mintegy száz különböző témát sorolt fel.