2024. március 28., csütörtök

Donald Trumpot ismét jelölték Nobel-békedíjra

Donald Trump amerikai elnököt is jelölték az idei Nobel-békedíjra - erősítette meg a hírt csütörtökön Henrik Urdal, az oslói Békekutató Intézet igazgatója a norvég Nettavisen című honlapnak.

Trump immár harmadszor jelölt, 2016 óta folyamatosan felterjesztik. Az indoklás idén is ugyanaz, nevezetesen, hogy Trump alapelve: "erővel a békéért" (peace through strength).  

A jelölő személye nem ismert. Nobel-békedíjra bárkit lehet jelölni, de azok köre, akik jelölhetnek, korlátozott. Ide tartoznak a kormánytagok, egyetemi professzorok, békekutatók és a korábbi Nobel-békedíjasok. A jelölési határidő január 31-e, ám az idei lista még nem végleges, mert az öttagú Nobel-bizottság február végéig jelölhet.

A bizottság azt ajánlja mindenkinek, hogy ne hozza nyilvánosságra jelöltje nevét. A listát ötven évre lepecsételik. Ez az ajánlás azonban nem kötelező hatályú, sok név megjelenik a sajtóban.

Trumpén kívül kiszivárgott, hogy a Novaja Gazeta című független orosz újságot is felterjesztették a kitüntetésre, elismeréséül annak, hogy bíráló hangot üt meg az orosz kormányról.

A Nobel-békedíjat 1901-ben ítélték oda először. A győztest általában októberben hirdetik ki.