2024. április 26., péntek

Kilátásba helyezték az általános immunizációt

Tavaly október elejétől idén január 19-ig 1 227-en betegedtek meg kanyaróban

Tekintettel a kanyaró-járvány terjedésének sebességére, az illetékesek kilátásba helyezték az egészségügyi alkalmazottak általános immunizációját. Az eddigi értékelések szerint ennek indokoltságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt hetekben egyre több egészségügyi dolgozó betegedett meg a fertőző betegségben. Darija Kisić Tepavčević, a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet munkatársának elmondása szerint az egészségügyi dolgozóknak mindenféleképpen megkülönböztetett bánásmód jár, hiszen ők azok, akik a fertőzöttekkel érintkeznek. Most már csak az a kérdés, hogy honnan és hogyan szerezheti be Szerbia a szükséges számú védőoltást, tette hozzá a szakember.

Predrag Kon járványügyi szakértő szerint annak a lehetőségét is érdemes lenne megfontolni, hogy a gyermekek, azaz a kiskorúak kötelező immunizációjának felső korhatárát kitolják a 18. életévig.

A Batut Közegészségügyi Intézet jelentése szerint 2017. október elejétől idén január 19-vel bezárólag 1 227 személy betegedett meg az ország területén kanyaróban. A Batut Közegészségügyi Intézet egy héttel korábbi jelentése még 949 esetről tett említést, vagyis hét nap alatt 278 újabb megbetegedést jegyeztek. Az eddigi legidősebb beteg egy hatvanéves személy, a legfiatalabb pedig egy két hónapos kisbaba. A betegek java része 5 évnél fiatalabb, vagy 30 évnél idősebb. Ez azzal magyarázható, hogy 1993-ig a kanyaró elleni védőoltást csak egyszer kapták meg a gyerekek, az egyszeri oltás pedig nem nyújt átoltottságot, vagyis teljes védettséget, magyarázták korábban a szakemberek. Csak az 1993 után született gyermekek kapták meg kétszer a védőoltást. A kanyaró eddig két halálos áldozatot követelt: az első áldozat, egy harmincéves fiatalember, tavaly december végén hunyt el, míg a második, egy kétéves niši kisfiú, az év első napjaiban.