2024. április 19., péntek

Arany az 50

Január 1-jén lett 50 éves a magyar nyelvű televíziózás térségünkben

A Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége hétfőn este ünnepelte meg fennállásnak 50. évfordulóját. Ez alkalomból a munkatársak majd két órás ünnepi műsorral kedveskedtek a nézőknek. A rendezvény alkalmi kiállítással kezdődött. Szakács Áron, a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének felelős szerkesztője elsőként köszöntötte a jelenlevőket, majd Klemm József, a Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgató helyettese nyitotta meg a tárlatot.

A Vajdasági Rádió és Televízió magyar szerkesztőségének munkatársai előadják az ez alkalomból készült Arany az 50 című dalukat (Fotó: Ótos András)

A Vajdasági Rádió és Televízió magyar szerkesztőségének munkatársai előadják az ez alkalomból készült Arany az 50 című dalukat (Fotó: Ótos András)

Megjegyezte, hogy a kiállításon látható fényképek segítségével szerkesztőségük meghatározó pillanatait idézték fel. Hozzátette, a Vajdasági Rádió és Televízió jelenleg tizenöt nyelven készít műsorokat és a tervek szerint ez a szám tizenhatra emelkedik.

– Amikor végigsétálunk a kiállítási anyagok között olyan arcokkal találkozunk, akik a vajdasági televíziózás úttörői voltak. A semmiből teremtették meg a vajdasági magyar televíziózás, és általában a televíziózás alapjait. Ezek a dokumentumok ugyanakkor rá kell döbbentsenek bennünket arra, hogy ez óriási erőt és időt igényelt. Mindez pedig arra kell ösztönözzön bennünket, hogy a jövőben is folyamatosan fejlődnünk kell – hallottuk Klemm József köszöntőbeszédében.

Buda Hajnalka televízióműsor-szerkesztő, a Vajdasági Rádió és Televízió projektfejlesztési menedzsere hangsúlyozta, hogy nagyon büszkék az elmúlt ötven évre.

– Kartag Nándor kollégám, aki az írott dolgok nagymestere, állította össze a magyar nyelvű televíziózás történetét megörökítő monográfiát, én pedig eldöntöttem, hogy elkészítjük a Tévéműsorunk aranyjubileuma című 15 részes sorozatot. A monográfiához dvd lemezen mellékeltük a 15 részes sorozatot, és a most elkészült Arany az 50 című dalunkat is – emelte ki Buda Hajnalka.
Kartag Nándor lapuknak elmondta, a magyar televíziózás 35. évfordulójára már megjelent egy hasonló összeállítás.

– Természetesen hibája is van a könyvnek, mivel minden monográfiából legalább egy-két személy hiányzik, akármennyire is igyekszünk – mondta Kartag Nándor.

Márton Atilla, a Vajdasági Rádió és Televízió kisebbségi műsorokat sugárzó kettes csatornájának fő és felelős szerkesztője kiemelte, hogy az itt dolgozó munkatársaknak köszönhetően a nézők mai napig is bizalommal fordulnak a magyar szerkesztőség felé. Hozzátette, hogy szükségük van a kezdő és tapasztalt újságírókra.

– Az idősebb kollégák tapasztalataikból tanulva arra törekszünk, hogy az előttünk álló 50 év méltó legyen az elmúlt fél évszázadhoz. Olykor irigykedve hallgatjuk történeteiket az aranykorról, amikor szinte ideális körülmények között tudtak dolgozni – mondta Szakács Áron, a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének felelős szerkesztője.

A hétfő esti ünnepi rendezvény vendégei között a közéleti személyiségek, valamint a köztársasági és a tartományi tisztségviselőkön túl, a szerkesztőség egykori és jelenlegi munkatársai is jelen voltak.

Vicsek Annamária, az Oktatási Minisztérium államtitkára megjegyezte, hogy gyakorlatilag ebben a világban nőtt fel, hiszen az édesapja az alapítók között van.

– Jó érzés azokkal ünnepelni, akiket gyerekkoromban már személyesen megismertem. Nagyon hiányoznak a műsorok, amelyeken a generációm felnőtt, vagyis a gyerekműsorok, a gyerekdrámák és az iskolaműsorok – emelte ki Vicsek Annamária.
Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője kiemelte, hogy a magyar nyelvű tájékoztatás mindannyiunk számára rendkívül fontos.

– Azt kívánom a szerkesztőségnek, hogy sok kerek évfordulót ünnepeljen, és még tartalmasabb és gazdagabb programmal örvendeztesse meg a nézőket – tette hozzá Kovács Elvira.

Nyilas Mihály tartományi kormányfő helyettes, valamint tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár kiemelte, kezdetekkor az első magyar nyelvű híradók a helyi, vajdasági és az országos történesekről már akkor jelentőséggel bírtak. Hozzátette, hogy a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének munkája egyet jelent a hiteles, pontos és időszerű tájékoztatással.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, megélhette azt a pillanatot, amikor térségünkben először „megszólalt” magyarul a televízió. Elmondása szerint nagyon változatos, izgalmas története van a vajdasági magyar nyelvű televíziózásnak.

– Olyan szerencsés helyzetben voltam, hogy a magyarországi és a vajdasági televíziózás kibontakozását is megfigyelhettem, és úgy gondolom mindig nagy élmény volt, amikor az ember a közvetlen környezetét láthatta a képernyőn. Saját világunk tükrözése semmilyen más módon nem pótolható – emelte ki Hajnal Jenő

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy fiatal kora miatt a térség magyar nyelvű televíziózásnak elmúlt 20 évét tudja felidézni. Véleménye szerint erre az időszakra is jellemző, hogy hűen dokumentálta a magyar közösség múltját. Ennek köszönhetően közösségünk egy élő történelem könyvvel gazdagodott.

Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója hangsúlyozta, hogy ez az évforduló mindannyiunk számára kulcsfontosságú. Korábban a televízió a családnak egy közösségi élményt jelentett. A Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének műsorai szinte az egész gyermekkorát meghatározták, és szívesen idézi fel azokat a pillanatokat, amikor a szüleivel és bátyjával közösen ültek a tv képernyő előtt.

Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója szerint a Kárpát-medencében az összes magyarlakta terület közül a Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége volt a legerősebb.

– A magyar szerkesztőség nem csak Vajdaságra terjesztette ki befolyását, hanem az egész közép-európai térségre. Kiemelkedő munkatársak dolgoztak itt, és kiváló műsorokat gyártottak – mondta Bodzsoni István.