2024. április 19., péntek

Befejeződött a donyecki fogolycsere

Az ukrán foglyokat fogadó Porosenko szerint ez a 74 ember már egy másik Ukrajnába tért vissza

Befejeződött az eddig legtöbb embert érintő fogolycsere az ukrán állam és a donyecki szakadárok között. A kijevi vezetés által kért 74 fogoly ukrán ellenőrzésű területre érkezett. Ez a csaknem 4 éve tartó konfliktus eddigi legnagyobb fogolycseréje, amelyről a felek egy éve egyeztetnek. A hazatérőket Ukrajna elnöke személyesen fogadta.

— Az utóbbi években olyan sok mindent tettünk, hogy Önök, barátaim, egy másik Ukrajnába térnek vissza, amely szabad és demokratikus — mondta Petro Porosenko. — Van okunk remélni, hogy számunkra jól végződik minden, a katonáink hazatérhetnek majd, békefenntartókat hívunk a Donyeck-medencébe, és felszabadítjuk a földünket — tette hozzá.

Az ukrán foglyokért cserébe Kijev 237 embert adott át a szakadár területeknek. Az eredeti megállapodás ugyan 306 főről szólt, az ukránok szerint a listán szereplők közül néhányan már szabadultak, mások pedig elutasították, hogy átadják őket.

Egy oroszbarát férfi azt mesélte, hogy ő két évig és több mint 3 hónapig volt fogoly, ebből két hónapot magánzárkában töltött, azért, mert egy nacionalista ukrán szervezet irodájánál robbantott.

Ukrajna Oroszországot hibáztatja a már 10 ezer halálos áldozatot követelő konfliktusért. Moszkva azonban mindvégig tagadta, hogy támogatná az oroszbarát felkelőket.

A fogolycsere a 2015. február 12-én aláírt minszki megállapodások egyik kulcseleme, amely több mint egy évvel ezelőtt megakadt.