2024. április 25., csütörtök

Februárban szerb–magyar kormányülés

Ana Brnabić bilaterális tárgyalásokkal zárta budapesti útját

A háromnapos Kína–Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó keretében Ana Brnabić miniszterelnök tegnap Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Li Ko-csiang kínai kormányfővel tárgyalt. A bilaterális egyeztetések során a felek elégedett hangnemben értékelték a Budapesten megtartott csúcstalálkozót, majd összegezték az országaik közötti együttműködés keretében jelenleg megvalósuló programokat, végül pedig megvitatták az együttműködés majdani állomásainak sarkalatos elemeit.

Mindkét fél elégedett a kapcsolatok jelenlegi szintjével és minőségével, habár a gazdaság területén indokolt az együttműködés elmélyítése (Fotó: Beta)

Mindkét fél elégedett a kapcsolatok jelenlegi szintjével és minőségével, habár a gazdaság területén indokolt az együttműködés elmélyítése (Fotó: Beta)

Brnabić és Orbán elégedetten értékelték a csúcstalálkozót, külön hangsúlyozván a Belgrád–Budapest vasútvonal felújításáról szóló együttműködési megállapodás aláírásának fontosságát. A felek ezt követően a Szerbia és Magyarország közötti bilaterális kapcsolatokat értékelték. Egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy bár elégedettek lehetnek a kapcsolatok jelenlegi szintjével és minőségével, a gazdaság területén indokolt az együttműködés elmélyítése. Az infrastruktúra és a közlekedés mellett elsősorban az energetika, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, a távközlés, a banki ágazat és a gyógyfürdő-turizmus területén tartják fontosnak az eddigieknél dinamikusabb együttműködést, emelte ki a sajtónak nyilatkozva Brnabić.  

A szerb kormány első embere a folytatásban a Szerbiában megejtett reformokról és a költségvetési konszolidációról, illetve az eddigi eredményekről tájékoztatta Orbánt, majd annak a véleményének adott hangot, hogy a megtett lépések nyomán a korábbiakhoz képest érdemben vált kedvezőbbé a beruházói légkör Szerbiában. A reformoknak köszönhetően a külföldi vállalkozók immár biztonságban érezhetik tőkéjüket Szerbiában, emelte ki Brnabić, beruházásra ösztönözvén a magyarországi üzleti szféra képviselőit.

A szerb miniszterelnök köszönetet mondott magyarországi kollégájának, amiért az ország lankadatlanul támogatja Szerbia európai integrációját. A felek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatok építése érdekében áll mindkét országnak, és az is, hogy folytassák a korábban megkezdett gyakorlatot, és a kormányok együttes ülések keretében vitassák meg az együttműködés jövőbeni formáit. Mint kiderült, a következő szerb–magyar együttes kormányülésre 2018 februárjában kerülhet sor.

Ana Brnabić és Orbán Viktor találkozóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

ÚJ ÁGAZATOK FELÉ FORDULNAK

A Szerbia és a Kína közötti politikai kapcsolatok kiválóak – értékelte Ana Brnabić és Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke, hozzátéve, hogy országaik kapcsolatát a stratégiai partnerség alapelvei jellemzik. A beszélgetés során a felek elsősorban a Szerbia és Kína közötti gazdasági együttműködésre összpontosítottak. Véleményük szerint ez az infrastruktúra és az energetika területén különösen gyümölcsöző. A Belgrád–Budapest vasútvonal felújítását lehetővé tevő trilaterális megállapodásra különösen büszkék, emelték ki a felek, majd Brnabić hozzátette, hogy a szóban forgó beruházás Szerbia jelenlegi legfontosabb infrastrukturális projektuma.

KÍNA BIZONYÍTOTTA BARÁTSÁGÁT

A folytatásban Kína közvetlen szerbiai beruházásairól, valamint a szerbiai termékek Kínába való kiviteléről beszélgetett a két kormányfő. Kína és Szerbia pillanatnyilag 6 milliárd amerikai dollár értékben valósít meg közös projektumokat – derült ki. Brnabić a Kostolaci Hőerőmű új részlegének kiépítését és a borčai ipari park projektumát emelte ki, azok fontosságát hangsúlyozván. Az infrastrukturális projektumok mellett Szerbia a jövőben a mezőgazdaság, az egészségügy, a kultúra, a tudomány, az idegenforgalom, a sport és egyéb ágazatok területén számít kínai beruházásokra. Kína álláspontja az, hogy az Egy Övezet, Egy Út elnevezésű projektum keretében, illetve az abban résztvevő országok sorában Szerbia kiemelkedően meghatározó állam – hangsúlyozta Brnabić, majd ezt követően Szerbia európai uniós törekvéseiről tájékoztatta Ko-csiangot, végül pedig köszönetet mondott Kína Koszovó státuszával kapcsolatos elvszerű magatartásáért. Kína barátságát különösen hitelesen bizonyítja a tény, hogy megakadályozta Koszovó felvételét az UNESCO-ba – emelte ki a szerb miniszterelnök.

Tárgyalások a finanszírozásról

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A szerb kormány küldöttsége, élen Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszterrel, a korábban aláírt szerződés nyomán a 11-es közlekedési folyosó részét képező Preljina–Požega autópálya kivitelezésének a pénzellátásáról tárgyalt tegnap Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel. A munkálatok 2018-ban kezdődnének meg, így egyelőre a finanszírozási szerződésről kezdték meg a felek a tárgyalásokat. A találkozón más infrastrukturális projektumok is tárgyalóasztalra kerültek.

Mihajlović és Zoran Drobnjak, a Szerbia Útjai megbízott igazgatója a China Communications Construction Company (CCCC) képviselőjével írták alá hétfőn a Preljina–Požega autópálya kiépítésének tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést. A 30,9 kilométeres útszakasz 450 millió euróból épül ki.