2024. április 25., csütörtök

Nem termett elég alma, jó az ára

Elégedett és jó haszonra számít az MK Csoport részét képező Agrounija

Az MK Csoport részét képező Agrounija a bejelentések szerint 120-ról 240 hektárra bővíti a kerekedi (krčedini) almát termesztő gyümölcsösét, mert a nyereség jelentősen magasabb így, mintha növénytermesztéssel foglalkoznának. A részletekről Gojko Zagorac, a termelési részleg vezetője számolt be.

A krčedini Agrounija gyümölcsösében 125 hektáron külterjesen termesztik az almát. A fajták között a legszámottevőbb a grenny smith, a crimson snow, a fuji, a golden delicious és a gala (Fotó: Beta)

A krčedini Agrounija gyümölcsösében 125 hektáron külterjesen termesztik az almát. A fajták között a legszámottevőbb a grenny smith, a crimson snow, a fuji, a golden delicious és a gala (Fotó: Beta)

Mint a Belgrádban megtartott délkelet-európai Fruitnet gyümölcsészeti fórumon elmondta, az Agrounija 2015-ben látott hozzá az alma termesztéséhez partnervállalatával, a Verda Vivóval, s megfelelő anyagi haszonra számít. A piacon az idén nincs elegendő alma, ami jó árat eredményezett a termesztőknek – tette hozzá a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Az Agrounija négyezer tonna alma betakarítására és 17 ezer eurós hektáronkénti bevételre számít – az összegből nem vonták le az adót, a kamatot és az egyéb illetékeket.

Nyolcmillió eurót fektettek be a gyümölcsös kialakításába, ötfajta almát termesztenek. A kivitel 90 százaléka az orosz piacra kerül, a termés 10 százalékát pedig itthon értékesítik. A crimson snow elnevezésű új fajtát egy olasz cég ellenőrizte, s az Agrounija vállalat megvásárolta az ausztrál almafajta hazai termesztésének exkluzív jogát. Ezt az almát a CEFTA-országokban és Oroszországban adhatják el.

A gyümölcsöst a legkorszerűbb felszereléssel látták el, öntözőrendszere és jégvédelmi hálója van, és hektáronként 4-5 ezer ültetvénye. A fagykárokat megakadályozó megoldásokon dolgoznak jelenleg, emellett hűtőházakat is építenek. Az utóbbi projektum ötmillió euróba kerül, első fázisában van, és háromezer tonna alma tárolását teszi lehetővé. ULO (ultra-low oxygen) típusú hűtőházakról van szó, melyek tíz hónapig is megőrzik az alma frissességét. Abban is különböznek a többi szerbiai hűtőháztól, hogy a padlófűtésnek és az egyedülálló megvilágításnak köszönhetően könnyebbé teszik a munkát a foglalkoztatottak számára.