2024. március 29., péntek

„Manipulatív és rosszindulatú akció”

A határon túli magyarság körében nagy felháborodást váltottak ki a szavazati joguk megvonására irányuló törekvések

Nagy felháborodást váltottak ki a határon túli magyarság körében a Demokratikus Koalíciónak (DK) a határon túliak szavazati jogának megvonására irányuló törekvései. A határon túli magyarság szervezeteinek vezetői közül többen élesen bírálták nyilatkozataikban Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, aki bejelentette, aláírásgyűjtést indítanak annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon.

Az erdélyi magyar pártok egyöntetűen és határozottan elutasították a DK elnökének kezdeményezését. „Gyurcsány Ferenc ismét csak azt bizonyítja, hogy a politikai fantáziája és kreativitása eléggé korlátolt” – kommentálta a Krónikának nyilatkozva Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a DK-elnök javaslatát. „Ez a kezdeményezés senkinek nincs hasznára, ugyanakkor egy érzelmileg nagyon fontos dologban gerjeszt ellentétet, amelynek nagy jelentősége nincs, hiszen a határon túliak legfeljebb két-három parlamenti mandátum sorsáról döntenek. Nem elfogadható, hogy valaki emiatt szándékosan akar törésvonalat kreálni az összmagyar társadalomban. Nem lehet kétféle állampolgárság, a magyar állampolgársághoz minden magyarnak jár a szavazati jog is. A jelek szerint Gyurcsány Ferenc nem érti a magyar emberek többségének érzelmi és gondolatvilágát” – fogalmazott Kelemen Hunor, aki leszögezte, „Gyurcsány Ferenc felvetése totális tévedés, manipulatív és rosszindulatú akció.

„Szomorú, hogy a baloldal ma sem talál más választási témát, mint a nemzet összeugrasztása és a határon túli magyarok ismételt kampánytémává emelése” – hangsúlyozta ugyancsak a Krónikának nyilatkozva Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke. A politikus kifejtette: az elmúlt nyolc esztendő bebizonyította, hogy az egységes magyar nemzetben való gondolkodásnak megvan a kellő támogatottsága Magyarországon. A lap azon felvetésére, hogy az ellentábor azzal érvel, a határon túli magyaroknak azért nem járna a szavazati jog, mert döntésük következményei nem érintik közvetlenül őket, kijelentette: ez nem állja meg a helyét, mivel a különböző nemzetrészek között egyre szorosabb a kapcsolat. „Ma, amikor szorosabbra szőjük a nemzet szövetét, nem csupán kulturálisan, hanem gazdaságilag is, és összefüggő Kárpát-medencei gazdasági hálózatot építünk, a külhoni magyarok szavazati joga igenis helyénvaló” – szögezte le Biró Zsolt.

Nem ért egyet a DK kezdeményezésével az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sem. Szilágyi Zsolt, a párt elnöke a Krónikának nyilatkozva kifejtette: semmi meglepő sincs a lépésben, hiszen amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt, akkor is a határon túli magyarok ellen kampányolt. „Nincs a régióban még egy olyan ország, amelyben az elmúlt 25 évben előfordulhatott volna olyan, hogy a miniszterelnök állami eszközökkel kampányoljon a saját nemzete ellen” – utalt a kettős állampolgárságról szóló 2004-es kampányra a pártelnök, aki megjegyezte továbbá azt is, hogy nem csupán a Kárpát-medencében élnek Magyarország határain kívül magyar állampolgárok. „A határon túli magyarok, bárhol éljenek is, követik a magyarországi belpolitikai eseményeket, az adókra és egyéb, szociális ügyekre vonatkozó döntéseket ugyanakkor mindig is a magyar Országgyűlés fogadta el. A határon túliaktól érkező szavazatok aránya olyan alacsony, hogy ez az érvelés egész egyszerűen nevetséges” – szögezte le Szilágyi Zsolt.

De nemcsak az erdélyi szervezetek vezetői tiltakoztak erélyesen Gyurcsány Ferenc bejelentése ellen, hanem a Kárpát-medence egyéb területein élő magyarok érdekképviseletét ellátó szervezetek vezetői is. A magyarországi médiumok közül több is idézte Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, valamint Zubánics Lászlót, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökét, akik nyilatkozataikban emlékeztettek arra, hogy Gyurcsány Ferenc 2004. december 5-ét, a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazást megelőzően is hasonló módon próbált hangulatot kelteni a határon túli magyarok ellen.

Ezt támasztották alá nyilatkozataikban a kormánypártok képviselői is, hiszen – ahogyan arról már korábban beszámoltunk – Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-nek nyilatkozva úgy reagált arra, hogy a DK aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy ne szavazhasson, aki soha nem élt Magyarországon, hogy Gyurcsány Ferenc vezetésével a baloldal kész végrehajtani a „Soros-tervet”, migránsok tömegeit telepítenék be Magyarországra, közben a határon túli magyarok ellen pedig gyűlöletkampányba kezdenek, majd hozzátette, erre már volt példa, 2004-ben ugyanis Gyurcsány Ferenc és az MSZP „óriásplakátokon uszított a határon túli magyarság ellen”.
Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Néppárt (IKSZ) elnöke úgy reagált a DK elnökének bejelentésére, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal sohasem állt ki a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában élő magyarokért, nem támogatták őket, sőt feszültséget is keltettek ellenük. „Szégyen, hogy a Demokratikus Koalíció a migránsokat betelepítené Magyarországra, de a magyar testvéreinket elutasítja” – fogalmazott Nacsa Lőrinc, aki kiemelte: a 2010 utáni kereszténydemokrata, nemzeti, polgári kormány egyik legfontosabb intézkedésének tartják a nemzet egyesítését és üdvözölik az idén esküt tevő egymilliomodik új állampolgárt is. A külhoni magyar közösségek sokszor ellenszélben, becsületesen küzdenek megmaradásukért, ellenük kampányolni az elmúlt 27 év egyik legundorítóbb politikai húzása – értékelt a kereszténydemokrata politikus.

A téma kapcsán megszólaló szakértők is igyekeztek világosan fogalmazni és egyértelműen állást foglalni. Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója például arra hívta fel a figyelmet, hogy az alaptörvény nagyon világosan fogalmaz: az, aki magyar állampolgár, választójoggal rendelkezik. Kovács István nyilatkozatában a „legaljasabb” politikai kategóriának nevezte a magyarországi és határon túli magyarok egymás ellen „uszítását”.

Mint ismeretes, Gyurcsány Ferenc a DK keddi budapesti nagygyűlésén jelentette be, hogy pártja aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, és ezért nem kell viselniük szavazatuk következményeit. Úgy fogalmazott, az állampolgárságától ugyan senkit sem akarnak megfosztani, azt viszont nem látják be, miért a magyarság próbája az, hogy az ország mindennapjaiban nem osztozók perdöntő hatást gyakoroljanak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek. „Ne Sydneyből, Caracasból vagy Székelyudvarhelyről döntsék el, hogy milyen legyen a magyar egészségügyi vagy nyugdíjrendszer” – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, a választások előtt öt hónappal nem látnak esélyt a választási törvény ilyen tartalmú módosítására, ám az a céljuk, hogy a hatalom „meghallja az emberek szavát”.