2024. április 24., szerda

Partnerkapcsolat Hegyfaluval

Az adai I. helyi közösség és az anyaországi Hegyfalu együttműködési megállapodást írt alá

A hétvégén partnerkapcsolatot kötött az I. helyi közösség és a magyarországi Hegyfalu község, miután Sáfrány Ágnes adai tanácselnök és Bartok Tibor hegyfalui polgármester ünnepélyesen aláírták az együttműködési megállapodást Adán.

Sáfrány Ágnes és Bartok Tibor írta alá a megállapodást (Csincsik Zsolt felvétele)

Sáfrány Ágnes és Bartok Tibor írta alá a megállapodást (Csincsik Zsolt felvétele)

Ennek értelmében a két fél kölcsönösen vállalja a partnerkapcsolat ápolását és fejlesztését. Nagy hangsúlyt helyeznek az egyházi, a kulturális, a sportegyesületek, valamint a civil, az ifjúsági és más szakmai szervezetek kapcsolatfelvételére, hogy közvetítő szerepükkel segítsék a kétoldalú kapcsolatteremtést a két település lakossága között. Emellett lehetőséget teremtenek, hogy a fejlődés érdekében a szakemberek szervezett tapasztalatcserék révén kölcsönösen megismerkedhessenek a gazdasági élet szereplőinek fejlesztési elképzeléseivel és gondjaival.

A helyi közösség nagytermében megrendezett ünnepélyes szerződéskötésen az adai helyi közösség tanácsának és a hegyfalui képviselő-testületnek a tagjai mellett részt vettek az adai önkormányzat, a Sárvári járás tisztségviselői, valamint az adai és a hegyfalui művelődési egyesületek tagjai. A megállapodás aláírását megelőzően a házigazdák részéről Lajkó Szilvia mutatta be Adát, a vendégek képviseletében pedig Kálmán József Hegyfalut, amely Vas megye Sárvári járásában található, és mintegy 800 lelket számláló község.

– Hegyfalunak nem volt testvértelepülési megállapodása egyetlen külhoni magyar településsel sem. Adát szemeltem ki, mivel adai származású vagyok – nyilatkozta lapunknak Bartok Tibor. – Tavaly kezdtük el ezt az együttműködést, amelyet az idén sikerült megvalósítani a magyar kormány segítségével, miután 1,4 millió forintos pályázati támogatást kaptunk a Bethlen Gábor Alaptól. Ezt föl tudjuk arra használni, hogy a tavaly megkezdett együttműködés után most Adán aláírjuk a megállapodást – közölte Bartok Tibor, aki megjegyezte, hogy az együttműködés eddig kulturális területre terjedt ki, és ez folytatódik, emellett megpróbálják bevonni a gazdasági szférát is, hogy mindkét település profitáljon a partnerkapcsolatból.

Sáfrány Ágnes elmondta: nagyon örülnek, hogy 63 hegyfalui embert láthatnak vendégül, akik az együttműködési megállapodás aláírása végett jöttek Adára. Megjegyezte, hogy az együttműködés egyelőre a barátkozásról és ismerkedésről szól, de a későbbiekben különféle programok révén igyekeznek bővíteni a kapcsolatokat.

A megállapodás aláírására a helyi közösség és Hegyfalu önkormányzata által szervezett Tűzsziget-találkozó keretében került sor az Ada–Hegyfalu öregfiúk-focimérkőzés, illetve az adai szabadtéri színpadon megrendezett hagyományőrző műsor és rockkoncert mellett. Az előbbin az adai Aranykapu ME tagjai, valamint a hegyfalui vegyes kar és a Háncs néptánccsoport lépett föl. Az utóbbin a hegyfalui Galeri és Apex zenekar, illetve a helyi Baraparty együttes koncertezett.