2024. március 29., péntek

Berlini elismerés a fiataloknak

Művészet és média díj a Wemsical Serbia ifjúsági szervezetnek

Szeptember 1-jén Berlinben a magyarkanizsai Wemsical Serbia ifjúsági szervezet az Európai Ifjúsági Kulturális Díjban (European Youth Culture Award) részesült.

A Wemsical Serbia képviselői Fejsztámer Róbert társaságában (Gergely József felvétele)

A Wemsical Serbia képviselői Fejsztámer Róbert társaságában (Gergely József felvétele)

A művészet és média kategóriában 24 másik európai civil szervezet közül választották ki a magyarkanizsai fiatalok egyesületét. A civil szervezet képviselőit a díj elnyerése kapcsán kedden fogadta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, aki örömét fejezte ki, hogy a község területén olyan kreatív, közösséget megmozgató és formáló civil szervezetek működnek, mint a Wemsical Serbia, amelynek tevékenysége túlnő a község határán, és már országhatárainkon túl is felfigyeltek rájuk.

A három évvel ezelőtt alakult egyesület elnöke, Vígi László a polgármesteri fogadáson elmondta, hogy a díj odaítélésekor figyelembe vették a jelölt civil szervezetek eddigi tevékenységét, eredetiségét, ötletességét és a közösségre gyakorolt hatását.

– Évente három fő rendezvényünk van, kezdtük az oromi Malomfesztivállal, amely mára már túlnőtte szűkebb pátriánk kereteit, és egyre változatosabb és színvonalas művelődési, művészeti, szórakozási tartalmakat kínál. Tavaly Ilonafalu határában megszerveztük az első fürdő- és közösségépítő kalákát, amelynek keretében erdélyi mintára megépítettük a Baráthok kútja fürdőt. Ezt a munkát is folytatni szeretnénk: új, arra alkalmas helyeken régen feledésbe merült kutakat fogunk felújítani a közösség számára. Június 21-én a gördeszkázás nem hivatalos világnapját (Go Skateboarding Day) mi is megszerveztük Magyarkanizsán, aminek szintén nagy visszhangja volt. A díj odaítélésekor az elmúlt három évben folytatott tevékenységünket mérlegelték. A díjjal pénzjutalom, 500 euró is jár, ami jól jön az egyesületünk tevékenységének a finanszírozására. Főleg pályázatok és szponzorok útján gyűjtjük össze a rendezvényeinkhez szükséges anyagiakat. Ezen a téren Magyarkanizsa önkormányzata eddig is a partnerünk volt, és remény van rá, hogy még szorosabbra tudjuk fűzni a kapcsolatainkat a rendezvényeink tömegesítése és színvonalának emelése érdekében – mondta Vígi László.