2024. március 28., csütörtök
ÁTLAGSEBESSÉG-MÉRÉS AZ AUTÓÚTON

Postázzák az első bírságokat

Kis toleranciának léteznie kell – jelentette ki a közlekedésbiztonsági igazgatóság vezetője

Megkezdődött a fizetőkapuk közötti átlagos sebesség mérése és a gyorshajtók büntetése a hazai autóutakon. Vladimir Rebić, a Szerbiai Rendőrség igazgatója elmondta, hogy a Szerbia Utai Közvállalattal kiváló az együttműködésük, pontos információkat kapnak arra vonatkozóan, hogy ki mikor haladt át a fizetőkapun. A rendőrség lemérte a kapuk közötti távolságot, így a két továbbhaladás idejének ismeretében az illetékesek könnyen ki tudják számítani, mekkora átlagsebességgel haladt a gépkocsi. Rebić közölte, hogy a polgárok lakcímére postázzák a bírságokat, a külföldieket pedig még az autóúton megállítják és megbüntetik.

A közlekedésbiztonsági törvény értelmében azt a sofőrt, aki túllépi az autóutakon megengedett 120 kilométeres óránkénti sebességet, a rendőrség meg is állíthatja, és postázhatja is bejelentett címére a büntetést. Júliusban kezdték meg a rendszer tesztelését. A rendszer üzembe helyezése szakaszonként valósult meg, elsőként az ország szívében, de augusztus második felében már Vajdaságban is megkezdődött a mérés, az újvidéki fizetőkapuban is feltüntetik az átlagsebességet az elismervényen.

A várható büntetések a hatályos, gyorshajtásra vonatkozó előírásokkal összhangban 3 és 120 ezer dinár között mozognak.

Božo Prelević korábbi belügyminiszter értelmetlennek és alkotmányellenesnek nevezte a fizetőkapuk közötti átlagsebesség mérésének bírságolását. Szerinte a gyakorlatban nem fogják tudni megfelelően alkalmazni az előírásokat. Az elképzelés néhány hiányosságára mutatott rá: egy autóbusz esetében, melyben két-három sofőr is ülhet, nem tudja majd a rendszer kimutatni, hogy melyikük lépte át az átlagsebességet, azokban az esetekben pedig, amikor valaki akár száz kilométeres óránkénti sebességgel is gyorsabban vezet, de tart egy szünetet a kapu előtt, a rendszer átlagos haladási sebességet fog kimutatni. Szerinte a külföldiek járnak a legrosszabbul, mivel őket lehetetlen megfelelően tájékoztatni az új előírásokról. Ennek az lesz a következménye, hogy elkerülik hazánkat, hiszen nehezen értenék meg, hogy itt olyan szabályok léteznek, amilyenek sehol másutt Európában. A kifogásokra Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Igazgatóság vezetője reagált: a cél a balesetek számának csökkentése, a sebességmérők, drónok, kamerák mellett ez is egyike a módszereknek. Bizonyos toleranciának léteznie kell – fogalmazott –, 125 km/h-ás sebességig nem fognak büntetni, hogy a vezetők ne a sebességet figyeljék állandóan vezetés közben. Szerinte az új módszer teljesen törvényszerű, arra a 2009-ben elfogadott jogszabály ad lehetőséget.

Mekkora büntetéssel kell számolnunk a megengedett sebesség (120 km/h) túllépésekor?

A sebességtúllépés mértéke (km/h)

Bírság

1–20

3000 (8 napon belüli fizetés esetén 1500) dinár

21–40

5000 (8 napon belüli fizetés esetén 2500) dinár

41–60

6–20.000 dinár – 3 pont, 1 hónap eltiltás

61–80

15–30.000 dinár – 6 pont, 3 hónap eltiltás

81-en felül

100–120.000 dinár – 14 pont, 8 hónap eltiltás