2024. április 20., szombat

Privremeni smeštaj za decu migranata

Prihvatni centar za maloletnu decu migranata je trenutno prazan

Dečji dom Kolevka, koji radi unazad nekoliko godina, poslužio je kao privremeno utočište na teritoriji grada za decu migranata, gde je prošle godine uz podršku vlade Švajcarske sagrađen objekat posebno u ove svrhe. 

Prošlog novembra je otvoren prihvatni centar za maloletne migrante

Prošlog novembra je otvoren prihvatni centar za maloletne migrante

Nenad Kozomora, direktor dečjeg doma Kolevka, rekao je za naš list da je u prethodnih godinu dana svega desetak mladih migranata ostalo ovde nekoliko dana, ali sa dolaskom proleća i leta, uopšte nije bilo mladih ovde,tako da objekat sada stoji prazan.

U dečjem domu, desetak godina unazad radi prihvatni centar za decu na teritoriji Subotice, a pre par godina kada je počela migrantska kriza, kada su se pojavila deca migranata, i njih smo privremeno ovde smestili. Tokom tri ili četiri godine, primili smo oko šest stotina osoba u prihvatni centar, prvenstveno mlade migrantkinje koje su putovale sa svojim majkama, te su one ukupno provele dve hiljade noći u našoj ustanovi.  Nakon toga, Ministarstvo za migrantska pitanja je odlučilo da, kako imamo iskustva u ovoj oblasti, napravimo prihvatni centar u sklopu dečjeg doma, u saradnji sa ambasadom Švajcarske i organizacijom Save the children, za decu koja putuju bez pratnje odraslih. 

- U proteklih godinu dana, svega desetak dece migranata je došlo kod nas, a koja su nakon dva-tri dana odlazila dalje. Oni dospevaju u Kolevku preko Centra za socijalni rad  koji vodi dalje brigu o njima, tako da mi nemamo saznanja šta se sa ovim mladim ljudima desilo nakon što su otišli odavde. Ali mogu vam reći, većina dece je stigla kod nas u veoma lošem stanju, zapuštena, blio je par psihijatrijskih slučajeva, te nekoliko njih koji su tokom putovanja bili zlostavljani od strane drugih migranata, što je veoma traumatično iskustvo- rekao je Nenad Kozomora.

Kako je planirano, kada bude gotova migrantska kriza i ne bude više potrebe za radom prihvatnog centra, objekat će se koristiti za lične potrebe doma, deo stanara će preseliti tamo kako bi resteretili sobe.