2021. április 22., csütörtök

Tél az új székházban

Változatos szünidei programok a női fórum székházban gyerekek számára

A téli szünidőt sok gyerek a számítógép előtt tölti. A Nők Kishegyesi Fóruma ez ellen szeretett volna tenni, amikor megszervezték a szünidei programsorozatot a székházukban. A gyereknek önkéntesek tartottak, tartanak különböző foglalkozásokat, mondta el Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke.

Kézműves foglalkozás a szünidőben
Kézműves foglalkozás a szünidőben

– Amikor birtokba vettük az épületet, rögtön elhatároztuk, hogy maximálisan ki kell használni azokat a lehetőségeket, amiket nyújt. Ilyenkor télen nagyon fontos a fűtés, és mi a székház nagytermét egyelőre fűtjük. Remélem, hogy a jövőben is lesz erre lehetőségünk. A téli szünetben a gyerekeknek igyekeztünk olyan programokat biztosítani, amik egy kicsit kimozdítják őket otthonról, a számítógép elől. A múlt héten kézműves programokat tartottunk, ugyanakkor szerveztünk barangolást is. A gyerekek elsétáltak a Cékus lovardáig, ott megnézték a lovakat és lovagolhattak is. Ez nagy élmény volt számukra, emellett pedig tartottunk filmvetítést is. Ezen a héten ismét kézműves foglalkozások vannak a soron, valamint kedden régi játékokat mutattunk nekik, ma pedig az újrahasznosítás a téma. A programba bekapcsolódott a könyvtár is, ahol csütörtökön könyvkuckót tartanak számukra. Pénteken Activityt fognak játszani, szombaton pedig bulit tartunk, mivel véget ér a szünidő. Az idei téli szünetben ezeket a programokat irányoztuk elő számukra – számolt be Zsidai, majd arról is szólt, hogy a programokat támogatás nélkül valósítják meg.

– A programokat támogatás nélkül, önkéntes munkával valósítjuk meg. Részt vesznek benne a kézműveseink, a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete, tanítónők, szociális munkások, tehát mindenki, aki úgy érzi, hogy a gyerekeknek kell adni valami szünidei programot. Igyekeztünk teát és szerény uzsonnát is biztosítani a program résztvevői számára. A gyerekek nagyon élvezik a foglalkozásokat, és úgy érzem, hogy ez a közösséget is kicsit összefogta – fogalmazott az elnök.

A szünidő elteltével ismét a felnőttek „vehetik birtokba” a székházat. Zsidaitól megtudtuk, hogy máris számos elképzelésük van.

– A programok még nem teljesen kristályosodtak ki, de szeretnénk egy könyvbemutatót tartani. Ugyancsak tervbe vettünk különféle egészségügyi vizsgálatokat, a kézműveseink pedig továbbra is minden hétfőn várják az érdeklődőket 14 órától. Az épületben tartja összejöveteleit a házi betegápolási szolgálat is. Fokozatosan programokkal telik meg ez a közösségi tér – mondta el az elnök.

Végezetül azt is megtudtuk, hogy más civil szervezetek is igénybe vehetik a székházat: a sakkozók sakkiskolát szerveznének, a keramikusok pedig foglalkozásokat tartanának itt, számolt be Zsidai, majd hozzáfűzte, hogy az igények még most körvonalazódnak, de ők mindenki irányába nyitottak.