2024. április 27., szombat
ZENTA

A közvállalat megalapítása még várat magára

December elején lesz egy éve, hogy hosszas várakozás után végre megnyílt az új zentai sportcsarnok.

Az eltelt időszakról, a problémákról, a várható változásokról és a jövőről beszélgettünk Szegedinszki Igorral, a Zentai Sportszövetség titkárával, aki jelenleg az intézmény megbízott koordinátora.

Hogyan értékelnéd az elmúlt időszakot, mind a rendezvényeket, mind az általános kihasználtságot figyelembe véve?

– Eddig rendkívül jó a csarnok általános kihasználtsága, gyakorlatilag reggeltől estig foglalt a terem. Délelőtt nyolctól tizenegyig a klubok edzései zajlanak, tizenegytől délután háromig a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium megfelelő tornaterem hiányában itt tartja a testnevelésórákat, ezt követően ismét a sportklubok használják a csarnokot este tízig. Leginkább a csapatsportoknak – kosárlabda, kézilabda, röplabda – kedvező a feltétel, de a téli időszakban itt tartanak edzéseket a fiatal korosztályoknak a labdarúgók és az atléták is. Az év folyamán az önkormányzat támogatásával több ingyenes koncertet szerveztünk, ugyanakkor felléptek a fiatalabb közönséget megcélzó, populárisabb zenét játszó együttesek is. Sportrendezvényekből sem volt hiány, a legjelentősebb természetesen Szerbia és Magyarország felnőttférfi-kézilabdaválogatottainak felkészülési mérkőzése volt januárban. Ezenkívül voltak már birkózó- és sakkversenyek, a csapatsportágak rendszeresen szerveznek utánpótlástornákat. Az őszi időszakban beindult a rekreatív sportolás is, természetesen erre is kínálunk lehetőséget, egyre többen jelentkeznek, leginkább a kispályás labdarúgás kedvelői. Szerencsére egyre többen fedezik fel a sportcsarnok kínálta lehetőségeket.

Milyenek a visszajelzések? Sikerült megegyezni a klubokkal, jut mindenkinek hely?

– Elég nehéz mindenki igényének megfelelni, hiszen a diákok két váltásban járnak iskolába, így általában minden egyesületnek ugyanazok az időpontok felelnének meg, de összehívtuk a klubok képviselőit, és sikerült kompromisszumos megoldást találni. Egyelőre a hétvégi időpontokat is jól be tudjuk osztani, a csapatok itt játsszák a mérkőzéseiket, de a birkózók is itt bonyolítják le az első ligás meccseiket.

Egy ekkora létesítmény fenntartása igen nehéz a mai világban. Többen panaszkodnak, hogy általában hideg van a csarnokban, a talajvízzel is meggyűlt a bajotok. Elbírja a fenntartást a költségvetés?

– Egyelőre nincs ezzel gond, az önkormányzat a sportcsarnok fenntartására a tavalyi évben húszmillió dinárt irányzott elő, a költségvetés átütemezésével ez ötmillióval csökkent, időközben rájöttünk, valamivel szűkebb keretből is tudunk gazdálkodni. Remélhetőleg az elkövetkező években még ebből is tudunk faragni, eleinte ugye nagyobb kiadásokkal kellett számolni, vettünk egy nagyobb takarítógépet és egyéb, a fenntartáshoz és a felszereltséghez szükséges eszközöket, amiket a jó pár éven belül nem kell újból megvásárolnunk.

Szó volt róla, hogy a jövőben egy közvállalat megalapításával kívánják megoldani a helyzetet. Erről lehet tudni valamit, folyamatban van?

– Még nincs semmi hír az önkormányzattól ebben a témában. Közvállalatról, illetve közintézményről lenne szó, ennek mindenképp valami jogi formát kell adni. Ez úgy nézne ki, hogy nemcsak a sportcsarnoknak a fenntartása és irányítása lenne a feladata, hanem az összes községi sportobjektumé. A környező nagyobb településeken vannak már ilyen jellegű közvállalatok vagy közintézmények, azoknak a példájára kellene itt is létrehozni.

Mik a tervek a közeljövőt tekintve?

– December 10–11-én lesz a Vajdasági Kulináris és Élelmiszeripari Kiállítás, a sportegyesületek már jelezték, hogy a hagyományossá vált rendezvényeiket, tornáikat jövőre is szeretnék megszervezni. Egyelőre ennyi.

A munkahelyedből adódóan te vagy jelenleg a sportcsarnok felelős koordinátora. Ha jól emlékszem, az igazgatóbizottság új elnökével három hónapos próbaidőben állapodtatok meg. Sikerült megegyeznetek?

– Ez a következő közgyűléstől függ, eddig új titkárt még nem választottak. Az alapszabályunk értelmében, amíg nincs új választott, illetve amíg a régi kinevezést meg nem hosszabbítják, a funkciót betöltő személye nem változik.

Négy ligameccs a sportcsarnokban!

Azok számára, akik a ligameccsekkel kapcsolatban azt sérelmezték az utóbbi években, hogy egy-egy összecsapás még egy órát sem tart, jó hír, hogy szombaton Zentán több mint négy óra tömény birkózásban lehet részük, hiszen a különböző tornák miatt elhalasztott összecsapások javának a helyi sportcsarnok ad majd otthont 17 órától. A nézők először a Potisje–Radnički (K) mérkőzést tekinthetik meg, a kragujevaciakkal másodikként a zentaiak küzdenek meg (18 óra), ezután lesz a nagy Tisza-parti rangadó, a Zenta–Potisje összecsapás (19), utoljára pedig az éllovas Spartacus lép szőnyegre a Radničkival (20). A Zenta csapata az utolsó fordulóban vasárnap Újvidéken lép fel a Novi Sad ellen, a mérkőzés kezdete a jelenlegi állás szerint 11 óra.