2024. április 27., szombat

Az IMF Szerbiában

Elismerik az eredményeket, de a béremelésre még nem bólintottak rá

A Szerb Nemzeti Bank épületében megtartott plenáris üléssel vette kezdetét hétfőn délelőtt hivatalosan is a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének sorrendben hatodik revíziója. Mint ismeretes, a Nemzetközi Valutaalap 2015 februárjában hagyta jóvá Szerbia számára az 1,2 milliárd euró értékű elővigyázatossági készenlétihitel-megállapodást.

A küldöttség még csütörtökön megérkezett Belgrádba, és meg is kezdték az akkor még nem hivatalos tájékozódást és vizsgálódást. A Valutaalap képviselői pénteken találkoztak Aleksandar Vučić kormányfővel is. Szót ejtettek az esetleges bér- és nyugdíjemelésről, de nem született megállapodás. A kormány által pénteken kiadott, viszonylag szűkszavú közleményben az olvasható, hogy a miniszterelnök és az IMF küldöttségének képviselői nem jutottak megegyezésre a nyugdíj- és béremelés esetleges szintjét illetően, de az elkövetkező napokban még tovább folytatják az egyeztetéseket. A Valutalap küldöttsége november elsejéig tartózkodik Szerbiában.

Az IMF képviselői már a látogatás megkezdése előtt elismerően szóltak a gazdasági eredményekről, valamint a köztársasági költségvetés jelenlegi állapotáról is. Hangsúlyozták, hogy Szerbia jó úton halad, sikerült megalapozni a stabil makrogazdasági körülmények megteremtésének feltételeit. Megállapították, hogy előrelépés tapasztalható a Villanygazdaság (EPS) és a Srbijagas szerkezeti átalakítása terén is. A legutóbbi becslések szerint az idén az év végéig 2,5 százalékos lesz a GDP-növekedés, jövőre pedig 2,75 százalékos. A kormányfő viszont hétfőn a szlovén miniszterelnök fogadása alkalmával annak a meggyőződésének adott hangot, hogy idén 2,7, jövőre pedig akár 3,5 százalékos is lehet a gazdasági növekedés mértéke.

A hétfői plenáris ülésen szerb részről Jorgovanka Tabaković bankkormányzón kívül jelen volt közvetlen munkatársaival együtt Dušan Vujović pénzügyminiszter is. A James Roaf vezette IMF-delegáció megállapította, hogy a makrogazdasági kilátások kedvezőnek mondhatóak, a foglalkoztatás alakulása pedig biztatónak tekinthető. A küldöttség az elkövetkező napokban is a makrogazdasági, pénzügyi és a pénzforgalmi mutatókat vizsgálja. Ezt követően a jövő évi költségvetés tervezetéről is egyeztetnek majd. Jelezték, hogy a jövőben is azt várják Szerbiától, hogy tovább csökkentse a közadósságot és hogy folytassa a szerkezeti reformokat, amivel a versenyképesség és a gazdasági növekedés mértéke is fokozható.

Az IMF képviselői a legutóbbi, szeptemberi revíziót követően is kedvezően értékelték az ország pénzügyi eredményeit, valamit a szerkezeti reformok végrehajtását is. A gazdasági felépülés üteme meghaladja a várakozásokat, elsősorban a beruházásoknak és a nettó kivitel növekedésének köszönhetően. Figyelmeztettek azonban az olyan kockázati tényezőkre mint a közadósság magas szintje. Emellett egyéb, a szerb tárgyalófél szempontjából kellemetlen kérdések is szóba kerülnek majd a látogatás végéig, mint amilyen például a közszférában esedékes racionalizáció és a veszteséges állami vállalatok magánosítása.