2024. május 5., vasárnap

Az SZDP nem megy el Vučićhoz

A meghívást megkapták, köszönik szépen

Sanda Rašković Ivić, az erősen jobboldali Szerbiai Demokrata Párt elnöke, a Dveri mozgalom választási szövetségesének vezetője ma délután megerősítette, hogy pártjához megérkezett Aleksandar Vučić kormányalakító meghívása a szerbiai problémákkal, kormányalakítással kapcsolatos jövő heti egyeztetésekre, ám rögtön kijelentette: pártja nem fog eleget tenni a meghívásnak.

Azt mondta, pártja és Vučić politikája között akkor a különbség nemzeti és gazdasági tekintetben is, hogy nincs esélye az esetleges megállapodásnak.

Az SZDP főbizottsági ülésén az elnök asszony azt mondta, hogy pártja nemzetpolitikát folytat majd ellenzékként a parlamentben. A választási eredményekkel nem elégedett, főleg a helyi önkormányzatok szintjén, de véleményének adott hangot, hogy mintegy százezer vokssal megrövidítették őket.

Pártja, mint mondta, el fogja utasítani az alkotmánymódosítást, főleg azt, hogy Koszovót töröljék az alaptörvény preambulumából. Szerinte ez a leendő hatalom egyik célja lesz. A NATO-val és EU-val sem kívánnak szorosabb együttműködést és követelik minden korábbi szerződés felülvizsgálását.