Ötszáz millió forintos gazdaságélénkítő programot indítana Magyarország a Muravidéken

MTI

2016. június 3., 13:32 >> 2016. június 3., 17:51

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban

A helyi gazdaság, a fiatal gazdálkodók megerősítését, a foglalkoztatás bővítését és a szülőföldön való megmaradást egyaránt szolgálná a szlovéniai Muravidéknek szánt 500 millió forintos gazdaságélénkítési program, amelyről a jövő évi költségvetés tárgyalása során dönt a magyar Országgyűlés – mondta el a parlament nemzeti összetartozás bizottságának elnöke szerdán Dobronakon.

Pánczél Károly a bizottság kihelyezett ülését követően tartott sajtótájékoztatón beszélt a Lendvához közeli faluban arról, hogy a pályázati csomag egyik fő eleme egy tangazdaság elindítása lenne, ahol a helyi termékek gyártását, piacra jutását is segítenék ezzel. A fiatal vállalkozók helyben maradását, illetve ezzel a magyarság erősítését is szolgálná a pályázati keret, de ezen túlmenően magyar nyelvű óvodai csoport indítása és magyar iskola, kollégium megvalósítása is szerepel a muravidékiek elképzelései között – tette hozzá a bizottsági elnök.

Mint kifejtette: a szlovéniai magyarság egyik legfőbb gondja a kis létszáma, ami miatt még erőteljesebben sújtja a gazdasági helyzet miatti elvándorlás, illetve a vegyes házasságok kapcsán tapasztalt asszimiláció.

A magyar nemzetpolitikában tavaly óta – segítve a kisebbségek szülőföldjükön való boldogulását – hangsúlyosabbá vált a gazdasági fejlesztések támogatása, amire példa a Délvidéknek nyújtott, összesen 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési pályázati és hitelcsomag, vagy a Kárpátaljának szánt 12,5 milliárdos hasonló program.

A muravidéki magyarság gazdaságfejlesztési lehetőségeinek támogatására a magyar Országgyűlés a jövő évi költségvetésében 500 millió forintot szán, de ez egy kezdő lépés, ami a következő években több milliárd forintra nőhet. Ennek révén nemcsak a tangazdaság valósulhatna meg, de a közeli Őrséghez hasonló falusi turizmus elindítása is – jelezte Pánczél Károly.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke a megbeszéléseket követően arról is szólt, hogy az elmúlt években a magyar kormányzat részéről azt tapasztalják, hogy jobban odafigyelnek a Muravidékre. Ezt mutatja az is, hogy jelentősen nőtt az erre a térségre szánt anyagi támogatás is.

Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a sokak számára talán ideálisnak tűnő szlovéniai kisebbségi helyzet ellenére olyan gondokkal küzdenek, amelyek a nagyobb lélekszámú határon túli magyar régiókban talán nem jellemző. Ide sorolta, hogy nincs magyar nyelvű egyházuk, illetve iskolájuk, de a jelentős mértékű elvándorlást is említette. Reményét fejezte ki, hogy a tervezett lendvai főkonzulátus megnyitása és a gazdaságélénkítő program jelentős segítséget nyújthat a muravidéki magyarság számára.

A magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának tagjai szerda délelőtt Hrastovecben, az 1945-ös internálás során a környéken elhunyt muravidéki magyaroknak állított emléktáblát, Spodnja Volicina temetőjében pedig az ott állított kopjafát koszorúzták meg. A muravidéki magyarság vezetőivel folytatott kerekasztal-beszélgetést követően szerda este a nemzeti összetartozás napja alkalmából Lendván tartott megemlékezésen vettek részt.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége