2024. március 29., péntek

Tovább emelkedett az áldozatok száma

Legkevesebb 272 halálos áldozatot követelt a pusztító erejű, 7,8-es fokozatú földrengés Ecuadorban, a sérültek száma pedig meghaladja a 2060-at - közölte sajtótájékoztatóján Rafael Correa államfő, miután olaszországi látogatását megszakítva felkereste a katasztrófa sújtotta térséget.

Az elnök szakértők véleményét idézve azt mondta, hogy az anyagi károk mértéke nem nagy, legalábbis ahhoz képest, amilyen lehetett volna, de a földrengés szörnyű csapást mért az országra, az elmúlt 67 év legnagyobb tragédiáját okozta.

Correa azt mondta, a mentőcsapatok és tűzoltók most a túlélők felkutatására összpontosítanak, és vannak arra utaló jelek, hogy sokan lehetnek még életben az összedőlt épületek romjai alatt. Hamarosan két mobilkórházat létesítenek a térségben.

A Richter-skála szerint 7,8-es erősségű földmozgás a legsúlyosabban az ország nyugati, csendes-óceáni partvidékét érintette, de szerte az országban érezni lehetett.

Legfrissebb hírek szerint az első, pusztító földrengést 230 utórengés követte. Hat tartományban szükségállapotot hirdettek ki.

Helyszíni jelentése szerint hétfőre virradóra esett az eső a katasztrófa sújtotta térségben, ahol a szabad ég alatt töltötték az éjszakát a túlélők. Kígyózó sorokban álltak az emberek élelemért, ivóvízért és takarókért az epicentrumtól mindössze 14 kilométerre fekvő város, Pedernales stadionjánál, ahol sátrakat állítottak fel a halottak elhelyezésére és a sérültek kezelésére. Milton Zarata rendőrfőnök szerint a városban 91 ember halt meg, az épületek hatvan százaléka romba dőlt.

Hírügynökségi jelentések szerint a Pedernalestől 180 kilométerre délre fekvő Portoviejóban 130 elítélt megszökött az El Rodeo börtönből, miután leomlottak az intézet falai. Eddig harmincötöt sikerült kézre keríteni közülük.

Ecuadorban mintegy 13,5 ezer embert mozgósítottak a biztonsági szolgálatok a közrend fenntartására.

Bolívia, Venezuela és Kolumbia katasztrófavédelmi szakembereket és segélyt küldött a bajba jutott országba, és Chile meg Mexikó is segélyt, szakértő személyzetet ígért. Felajánlotta országa segítségét John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere is. Az ecuadori Vöröskereszt nyolcszáz önkéntest mozgósított. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet közölte, hogy Ecuadorba küld egy csapat orvost Kolumbiából.

Az ecuadori előtt néhány nappal, csütörtökön két nagy erejű földrengés rázta meg Japánt. Habár mindkét ország az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrű mentén fekszik, ahol erős és gyakori a vulkanikus tevékenység, az Egyesült Államok Földtani Kutatóintézete szerint az egymástól ilyen nagy távolságra bekövetkező erős földrengések általában nincsenek összefüggésben egymással. Egy nagy erejű földrengés legfeljebb néhány száz kilométeres távolságon belül válthat ki másik nagy földrengést.