2024. április 20., szombat
FEMUS

Diákok és tanárok is kaptak díjakat

Az Electe művészi egyesület új hangversenyévada a hatodik Femus fúvósfesztivállal vette kezdetét pénteken este a szabadkai városházán. Az idei fesztiválhoz csatlakozott a belgrádi ArtLink alapítvány és a Societe Generale tehetségkutató programja. A pénteki koncerten az e programból kiemelt tehetségek léptek fel, Dunja Kalamir hegedűn, Petar Pejčić és Vuk Ovaskainen csellón, valamint Dušan Dakić és Uki Ovaskainen zongorán.

A három napig tartó Femus fesztivál házigazdája a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar volt, ugyanitt zajlott szombaton az ArtLink új tehetségkutatója is. A Femus fesztivál vasárnap egy fergeteges gálahangversennyel zárult a szabadkai városházán, ahol a szekcióelsők léptek fel. Ez még hozzátartozott a megmérettetéshez, hiszen a zsűri ekkor választotta ki a díjazottakat. A zsűrit nemzetközileg elismert egyetemi tanárok alkották: Lévai Aksin Laura fuvolaművész, Puskás Levente szaxofonművész és Szatmári Zsolt klarinétművész. A rendezvénysorozatról Görög Noémi, az Electe egyesület művészeti vezetője számolt be lapunknak:

– Kilencvennyolc versenyzőnk volt, úgyhogy elégedettek vagyunk a versenyzők számával. Úgy vettük észre, hogy egyre magasabb színvonalon teljesítenek a résztvevők, nagyon büszkék lehetünk arra, hogy ilyen fiatal tehetségeink vannak. A versenyen és a gálán kiváló hangulat uralkodott. A fiatalokon érződött a versenyszellem, mindent beleadtak a fellépésükbe. Ami szintén nagy örömet jelentett, hogy a közönség is ünnepelte a fiatalokat. A versenyre a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon került sor, ahol mindenki jól érezte magát, minden segítséget megkaptunk. Idén az Artlink is bekapcsolódott a Femus programjába, szombaton délután meghallgatás tartottak, és ezúttal bármilyen hangszeren játszhattak a tanulók. A meghallgatásnak tizenegy résztvevője volt, sokoldalú fiatal tehetségeket hallhattunk, akik különböző hangszereket szólaltattak meg. Úgy gondolom, hogy a Femus immár valóban tehetségkutató és tehetségtámogató rendezvénnyé vált – mondta Görög Noémi.

Az idei Femus fesztivál díjazott fiataljai:

– első helyezett: Bencze Máté (Debrecen – Magyarország), szaxofon

– második helyezett: Mićić Anica (Valjevo – Szerbia), fuvola

– harmadik helyezett: Pókai Eszter (Bonyhád – Magyarország), klarinét

A legjobb zongorakísérők is díjakat kaptak: Filip Milisavljević (fuvoláknál), Duško Švonja (klarinétoknál) és Richter Edit (szaxofonoknál). A fesztiválon a legjobb tanárok is díjakban részesültek: Demjén Gábor szaxofontanár, Áchim Tibor klarinéttanár és Jasna Marković-Vujanović fuvolatanár.