2024. április 18., csütörtök

Nepoznati obrađuju neizdate oranice

Situacija se ne smiruje na zemljištima u državnoj svojini oko Sombora

Krajnje je vreme da ministarstvo poljoprivrede napokon pošteno uradi svoj posao, jer se može desiti da somborski primer ne bude izuzetak, već školski primer – izjavio je juće Branislav Bogaroški, pokrajinski sekretar za poljoprivredu na vanrednoj konferenciji za štampu, i to u vezi sa demonstracijama poljoprivrednika u somborskoj opštini.

Kao što je poznato, u selima Gakovo i Rastina, u opštini Sombor, zemljoradnici noće na oranicama kako bi sprečili obradu zemljišta u državnoj svojini, koja su, prema njihovim tvrdnjama, ilegalno data u zakup. Demonstranti zahtevaju da vlasti lokalne samouprave stave na licitaciju zemljište od oko 5.300 hektara.

Predstavljajući nastalu situaciju, pokrajinski sekretar je izjavio da je rukovodstvo Sombora još u oktobru 2015. godine donelo godišnji plan, za 2015. godinu, o uređenju zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine, a plan je u januaru 2016. godine odobrilo i ministarstvo za poljoprivredu.

Nakon toga je nadležni pokrajinski sekretarijat pismeno pozvao lokalne samouprave da predaju svoje podatke o zakupu zemljišta. Tada je somborsko rukovodstvo pismenim putem informisalo pokrajinu da, u vezi zakupa zemljišta, još samo licitacija nije obavljena. Nakon toga je lokalna samouprava pismeno tražila od ministarstva odobrenje odluke o najavi licitacije, to je bilo 4. januara, a ministarstvo je na dopis reagovalo 11. januara, odbijajući odobrenje jer se u molbi pokazuju nedostaci u pogledu zaštitne strategije programa za korišćenje zemljišta. Ministarstvo od tada nije odobrilo licitaciju, a navodno su čak poslali mejl, još krajem januara, da to neće učiniti ni ubuduće.

- Pošto licitacija nije odobrena, neki su iskoristili priliku i počeli nezakonito koristiti ova zemljišta, a o tome su gazde još krajem prošle godine obavestile ministarstvo. Tada je ministar pregovarao sa rukovodstvom Sombora, ali se čini da su ti pregovori bili neuspešni. Za sada se ne zna ko su ta lica, jer to nismo uspeli saznati ni od poljoprivrednih kontrolora poslatih na teren. Za sada niko ne prihvata odgovornost za nastalu situaciji, a ministarstvo krivi malo pokrajinu, a malo lokalnu samoupravu – naglasio je pokrajinski sekretar.

- Ako se ne radi o ilegalnim korisnicima, već o investitorima koji koriste tih 30 posto koliko im država daje u zakup, onda bi o tome trebalo obavestiti i građane. Sa uvođenjem novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, nadležnosti pokrajine su skoro u potpunosti ukinute, što znači da se postavlja pitanje da li će se u svakoj opštini odvijati licitacija na ovaj način.

Da podsetimo: u Vojvodini je, u najgorem slučaju, samo u 1 ili 2 lokalne samouprave izostalo održavanje licitacije svake godine, a u ostalim delovima Srbije se nije uspelo dati u zakup čak 90 posto zemljišta. Ko je za to odgovoran? – pita Bogaroški, po čijem mišljenju je grešila i somborska lokalna samouprava kada nije postupila u određenom roku.

Sekretar je rekao da bi se u cilju da se izbegnu ovakvi i slični problemi, mogao promeniti zakon koji omogućava da u svakoj lokalnoj samoupravi budu prisutni poljoprivredni kontrolori, trenutno na teritoriji cele Srbije rade samo sedamnaestoro kontrolora, jer bi se tako efikasnije moglo pratiti šta se dešava na zemljištima.

Sa druge strane Somborci bi sa programom za zakup zemljišta, za ovu godinu, mogli delom da reše nedostatke do kraja marta.

Na kraju je Bogaroški izjavio da najveći apsurd nije činjenica da bi se između državnih i lokalnih nadležnika mogla korigovati greška učinjena nepažnjom, već što poljoprivrednici zbog toga noće na zemljištima u državnoj svojini da bi sprečili bespravno korišćenje oranica.