2024. március 19., kedd
UKRAJNA

Porosenko: több mint kétezer ukrán katona halt meg eddig

A Donyec-medence területén zajló fegyveres konfliktusban eddig 2269 ukrán katona vesztette életét - közölte Petro Porosenko ukrán elnök pénteken. A katonai főügyész szerint viszont több mint 1000 katona nem harci cselekmények során vesztette életét.

"Ukrajna védelmében a (Donyec-medencében) 2269 katonánk halt meg" - mondta az ukrán államfő kijevi katonaiskolások és gimnazisták előtt tartott beszédében. Az ukrán vezérkar adatai szerint a katonai műveletek kezdete óta 2673 katona halt meg, 8519-en pedig megsebesültek. Utóbbiak közül 5913 katona sebesülését nem harci cselekmények során szerezte.

Anatolij Matiosz katonai főügyész szerint több mint 1000 katona nem harci cselekmények során vesztette életét a Donyec-medence területén. A 112 Ukrajna nevű hírtelevíziónak nyilatkozva hozzáfűzte, volt olyan, hogy a katonák bajtársakat lőttek agyon, elővigyázatlanul kezelték lőfegyverüket, közúti autóbalesetet, illetve csonkolást szenvedtek, ami a halálukhoz vezetett, vagy feltételezhetően szívmegbetegedés lépett fel náluk. Matiosz megemlítette azt is, hogy egy ízben egy részeg katona kézigránátot dobott egy vaskályhába. "Harminc ember kifeküdt!" - fogalmazott a katonai főügyész.

Az ukrajnai határőrség december végi adatai szerint 67 határőr vesztette életét, 406-an megsebesültek, és hatan eltűntek. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ugyancsak tavaly év végi adatai szerint a nemzetbiztonságért felelős szervezet 11 munkatársa halt meg, és több mint 100 megsebesült.

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 2014-ben tört ki az ukrán haderő és az oroszbarát szakadárok között. A harcok sújtotta területen a hivatalos adatok szerint több ezer ember vesztette életét, többségük civil. Kijev és a nyugati hatalmak hosszú ideje azzal vádolják Moszkvát, hogy a Krím félsziget 2014. márciusi annektálását követően katonákat vezényelt Kelet-Ukrajna területére, az orosz kormány azonban ezt következetesen tagadja. A konfliktus rendezése érdekében két alkalommal is megállapodás született az ukrán kormányzat és a szakadár, magát önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság között, amelynek köszönhetően a szembenálló felek idővel kivonták nehézfegyvereiket a frontvonal mellől. Helyszíni jelentések szerint az utóbbi időben a kelet-ukrajnai tűzszünetet nem tartották be teljes körűen a felek, ugyanis még mindig vannak összecsapások, amelyek halálos áldozatokat követelnek.